Реформаторите мислят да сезират Конституционния съд заради Закона за НСО

OFFNews 12 август 2015 в 08:58 2631 11

Реформаторите мислят да сезират Конституционния съд заради Закона за НСО

Снимка Сергей Антонов

Депутати от Реформаторския блок обсъждат възможността да сезират Конституционния съд заради Закона за НСО. Това съобщи пред БНР депутатът Петър Славов

Проверка на OFFNews показва, че според чл. 150, ал. 3 от Конституцията омбудсманът може да сезира съда с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Именно такива са текстовете, с които освен нерегламентираната употреба на сила и оръжие, се дава зелена светлина на гардовете да упражняват сила спрямо бременни жени и деца "в случаите на масови безредици, при които има непосредствена опасност за живота на охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства". 

Това е един от възможните начини да се процедира по тези най-проблемни текстове – за задържането на граждани, за охраняване на лица, които една комисия от трима души преценява, че били от значение за властта в държавата, коментира Петър Славов. Той обясни, че Реформаторите очаквали президентът да наложи вето на закона, който беше обнародван вчера. 

От ГЕРБ много бързаха с този закон. Той беше приет на практика „на тъмно“, защото 10-11 часа вечерта, на извънредно заседание беше довършен и приет във вида, в който е. За съжаление много от добрите предложения, които направихме, поне за корекции и за промени в по-добър смисъл, така че този закон да служи на гражданите, а не да служи на една част от обществото, на една група високопоставени държавни служители, не беше възприет, за съжаление, коментира още той.

На същото мнение е и бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров, според когото мнозинството е приело "напук" закона. Пред Нова телевизия той обясни, че има правомощия на служителите на НСО, които са излишни. Сред тях са и някои спорни текстове за това, че гардовете могат да използват техника, което води до съмнения, че може да се подслушва нерегламентирано. "Цялото приемане стана непрозрачно, напук на здравия разум, напук на нелошите предложения, които се предлагаха от експертите във властта", обясни Гяуров.

Той коментира, че "меракът" на политиците да се показват с охрана е манталитет, който е характерен за едни "по-стари времена". 

Според него кръгът на охраняваните лица се разширява и никой до днес не може да каже какво е основанието да се охранява Ахмед Доган.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обаче смята, че за живота на бившия лидер на ДПС има опасност. "Вие смятате, че за Доган няма риск? Това е един от най-рисковите политици по отношение на сигурността си", категоричен е той. Пред Нова той обясни, че законът е необходим, въпреки някои спорни текстове в него. Според него обаче не е проблем политици да продължат да бъдат охранявани четири години след края на мандата им във властта. Безлов даде пример с убийството на Андрей Луканов - атентатът срещу бившия премиер станал, след като била свалена охраната му.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!