Захариева индиректно обвини в корупция двете служебни правителства

OFFNews 20 януари 2022 в 19:28 2601 2

По време на двете служебни правителства на Радев чуждестранните инвестиции са се понижили с 47%, а корупционната среда води до спад в инвестициите, заяви пред бТВ бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

"Радев твърди, и сме съгласни с него, че корупционната среда води до спад на чуждестранните инвестиции", коментира тя.

С тези си думи тя индиректно обвини в корупция двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Правосъдната реформа

Захариева разкритикува управляващите за желанието им да закрият спецправосъдието. По думите ѝ е необходимо първо да има анализ, а след това промени в законодателството. Тя изрази опасения, че с реформата делата в съдебна фаза ще бъдат прекратени.

"Те обещават, но ние нищо черно на бяло не виждаме", каза тя и разкритикува контрааргумента на правителството, че нито едно от делата в спецсъдилищата няма да бъде прекратено.

Захариева е категорична, че спецправосъдието е свършило много работа особено по отношение на организираната престъпност. Това е и причината тя да иска анализ преди закриването му. По думите ѝ тази реформа с нищо няма да помогне за борбата с корупцията.

Тя заяви, че в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ има и "опасни предложения", които по думите ѝ "ще върнат страната в черния период". Като такива тя определи предложението за разширяване на правомощията на служителите на МВР, както и изборът на главния прокурор от НС.

"Аз лично считам, че това е вредно и опасно за демокрацията", заяви тя.

По повод смяната на главния прокурор депутатката от ГЕРБ каза, че "политиците правят реформи със законопроекти, а не с декларации". С това си изказване тя разкритикува управляващите за декларацията на коалицията от миналата седмица, в която призоваха Гешев да подаде оставка.

За демонстративното напускане на ГЕРБ-СДС

Думите на президента целят да дискредитират и демотивират нашите членове и симпатизанти на ГЕРБ, коментира Захариева.

Според нея колегите ѝ от ГЕРБ-СДС спонтанно са взели решението да напуснат пленарна зала, защото не било редно това да е първата реч на президента.

Северна Македония

Захариева не пропусна да разкритикува премиера Кирил Петков за визитата му в Скопие.

Според нея промяна в отношенията между Скопие и София не може да бъде направена с действията на премиера.

Тя призова Петков да е по-открит по отношение на темата Северна Македония и настоя обществото да не разбира от чужди медии за действията на правителството. По думите ѝ и МВнР не е било уведомено за разговорите на премиера с македонския му колега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови