''За първи път имаме правителство, което реално дефинира проатлантическа ориентираност''

OFFNews 29 април 2022 в 22:00 3895 2

Снимка gov.bg

"За първи път имаме правителство, което дефинира с реални стъпки своята проатлантическа ориентираност", заяви началникът на кабинета Лена Бориславова пред БНТ. 

Посещението в Украйна показа много ясно къде България стои по отношение на този конфликт. Украйна има проблем с износа на житни култури, днес обсъдихме темата и в Букурещ. Оформя се тристранно сътрудничество по тази линия. Договорена беше и евакуацията на моряците от кораба. Постигнахме съгласие да участваме в съвместните опити за закупуване на общи количества газ за региона, по инициатива на българското правителство, допълни тя.

Бориславова каза още, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е определил България като приятелска държава, а ремонтирането на украинска военна техника у нас е мярка, която ще бъде полезна и за двете страни.

Според нея и коалиционно правителството ще успее да се обедини по тази тема. Свикано е извънредно заседание на НС, като Бориславова смята, че на него ще бъде взето решение да се окаже помощ с оръжие на Украйна.

По думите ѝ не за първи път чува, че правителството ще падне. Тя изрази оптимизъм, че ще намерят механизми, за да запазят стабилността в управлението.

Началникът на кабинета отхвърли възможността за правителство с участието на ГЕРБ-СДС в този парламент. Причината е, че те не са показали готовност да бъдат част от промяната, от която има нужда българското общество и не са "скъсали с корупционните практики".

Лена Бориславова каза още, че България трябва да направи своя избор дали ще бъде на страната на демокрацията или ще подкрепи действия на една бивша велика сила, която желае да вклинява разделение в Европейския съюз.

"Правителството има много ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение, готвим се за този сценарий от февруари. Следим дали на други държави ще бъдат спрени доставки и как можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме готовност да договорим допълнителни количества, всички променливи се отчитат, с подкрепата на Европейския съюз ще намерим най-доброто решение", заяви още началникът на кабинета.

Попитана за идеята на Петков да се даряват заплати за закупуване на боеприпаси за Украйна, Бориславова каза, че призивът на премиера може би е "една от причините" Киев да ни нарича приятелска държава. 

По думите й България и Полша са първите страни, на които Русия е спряла доставките на газ, защото първо двете държави е трябвало да платят: "Не искахме да се подчиним на шантажа и да плащаме в курс във вреда на България и Полша".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

29.04 2022 в 23:19

Абсолютно вярно. За първи път имаме правителство, което показва проевропейска проатлантическа ориентация. Досега беше мимикрия с цел определени хорица да се доберат до европейски средства. Кирил и Асен са образовани, мислещи хора, напук на всички задкулистни кретикари се справят в бг кочината. Достатъчно е да анализиране кои са най-яростните критици - всичките са добре известни стари муцуни, облажили се от парите на българския народ. Това е.

-240

2

редовно четящ

29.04 2022 в 23:08

На това се надявахме!
 
X

Да помогнем на украинските деца!