Всички избори да са комбинирани с референдум, иска президентът

OFFNews 04 февруари 2014 в 11:04 8196 66

Няма нищо по-добро от това всички следващи избори - европейски, местни, президентски да бъдат комбинирани с референдуми. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава коментира предложения от него референдум преди началото на заседанието на Консултативния съдет за национална сигурност (КСНС).

С всеки един избор в България, от тук нататък би било добре да имало референдум, каза Плевнелиев.

„Догодина са комуналните избори – защо не да има референдум? Няма да струва нищо на българските граждани, а ще го чуем по важен въпрос. Аз много съм доволен, че дебатът вече се случва. Нима в обществото няма консенсус по въпроса за изборното законодателство и начина, по който правим изборите, че трябва да се подобри”, попита президентът. По думите му, има пълен консенсус и гражданите имат мнение, което може да се чуе. По същия начин има и дурги важни въпроси, по които бихме могли да ги чуем, каза още Плевнелиев.

По думите му, това няма да струва нищо, а ще има ефект. Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа в продължение на 24 години, аз вярвам, че е добре от време на време и да се пита народа, независимо от това, какъв ще бъде резултатът.

Силата на референдума не е да предскаже, а да се попита народът, и той да каже кое е добре, кое е зле и как да се случат нещата в държавата, смята Плевнелиев.

По повод предложения от него референдум по изборни въпроси Плевнелиев заяви: "Надявам се, този референдум да е един от референдумите, които ще се проведат в България, в следващите години, и в годините на моя мандат. Аз искрено се надявам на пряката демокрация, хората през 2013 година съобщиха на политиците, и ми показаха това много ясно – аз ги чух внимателно и искам да работя за това, гласът на народа да бъде чут". 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!