Първанов: Референдумът на Плевнелиев е с грешни въпроси

Нели Чолашка 31 януари 2014 в 13:37 4222 9

Георги Първанов

Предложеният от Росен Плевнелиев референдум за избирателните права и задължения на българите не е нелогичен, но дали това са правилните решения, които се предлагат чрез въпросите.

Така бившият президент Георги Първанов и неформален лидер на АБВ коментира внесеното от Плевнелиев искане за национално допитване.

Плевнелиев предложи въпросите да са:

Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Критиките на Първанов към тези въпроси са, че не става ясно какъв процент от депутатите ще се избират мажоритарно и ще има ли и какви ще са санкциите за избирателите, които не гласуват.

Според него електронното гласуване и добра перспектива, но държавата ни не е готова за него, защото сме далеч от Естония с нейното електронно правителство и множество електронни услуги.

Бившият президент посъветва настоящия да прави референдуми, след като се опита да промени Закона за народното допитване. Трябва да се промяна бариерата за признаване на референдумите, за която аз имам вина и отдавна съм я признал, уточни Първанов.

В момента допитванията се признават, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за парламента и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума.

"Ако референдумът се провали, какво става с неговия вносител? Към него стои тежкия морален въпрос, ако се провали референдумът, той да си подаде оставката, така, както го е направил генерал Де Гол - за мен достоен образец на мъжко поведение", обяви още Георги Първанов.

Той посъвтва управляващите да не отхвърлят автоматично всичко, което предлага Плевнелиев, защото така правят услуга на ГЕРБ.

"Бойко Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка. Той ще мобилизира структурите си и ще привлече онези, които са били разочаровани от него, но сега виждат положителна идея. Мнозинството трябва да влезе в диалог с президента, и заедно да определят параметрите на мажоритарния компонент", посъветва ги Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!