Антоний Гълъбов: Въпросите на президента за референдум не са двусмислени

OFFNews 31 януари 2014 в 20:05 14930 12

Проф. Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
Проф. Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС

Въпросите на президента Росен Плевнелиев за референдум не съдържат двусмислие, заяви пред агенция „Фокус“ проф. Антоний Гълъбов.

Имаме напълно легитимно предложение за провеждане на референдум заедно с изборите, категоричен е социологът.

Смесена избирателна система

Идеята е по-скоро да се върви към смесена избирателна система. Правили сме такива избори и като че ли при голямото недоверие към политиците, най-добре би било да се разшири възможността за представителство. Една от най-сигурните гаранции в това отношение изглежда мажоритарният избор. Разбира се, не мажоритарен избор за всички народни представители, но наистина балансирана смесена система, в която има и мажоритарен, и централен вот. Всъщност, според досегашната практика гласуваме мажоритарно само за фигури. Гласуваме мажоритарно само за кметове и за президент. Кметът е изпълнителната власт спрямо законодателната на общинския съвет и по същество не формира самостоятелно политиката на общината. По абсолютно същия начин, макар избран мажоритарно, президентът няма възможност нито да освобождава правителство, нито да разпуска парламент, така че тези две възможности, които сме имали като мажоритарен избор, определено не отговарят на значението и на тежестта на мажоритарния вот, коментира Гълъбов.

Задължителният вот

Моето мнение е, че гласуването никога не бива да бъде задължително, но тук спорът не е в същността на въпросите, а във възможността всеки да се изкаже по тях. Не смятам, че задължителното гласуване автоматично ще реши купения, корпоративния и зависимия вот в никакъв случай, защото става въпрос за устойчиви практики, добре интегрирани, сраснали се с политическата система, каза социологът.

Дистанционно гласуване

Съжалявам, че никога в България не беше въведена системата за гласуване по пощата. Ако бяхме натрупали известен опит в гласуването по пощата, по-лесно бихме могли да преминем към електронното гласуване. Електронното гласуване като тема в общественото пространство многократно е било защитавано и оспорвано, наистина като че ли има натрупан дебат, които трябва да произведе своя резултат във вид на референдум, допълни проф. Антоний Гълъбов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!