ВМРО иска остра реакция от МВнР за турския филм „България, моята земя“

OFFNews 22 декември 2015 в 13:38 7649 5

ВМРО призовава Министерство на външните работи (МВнР) да изпрати остра нота до Турция заради турския филм на Ал Джазира "България, моята земя".

Това става ясно от становище на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, разпространено от пресцентъра на партията.

"България отново е сочена назидателно и несправедливо с пръст. Този път се оказва, че сме били прекомерно жестоки с турското „мнозинство“ у нас. Поне така твърди турският филм, излъчен по „Ал Джазира“ в средата на декември, ден след посещението на турския премиер Давутоглу в България, посочват от патриотичната партия", се казва в позицията на Каракачанов.

Според него във филма има фактологични грешки и погрешни внушения. 

"България е един от примерите за толерантно отношение към различни етноси. На моменти - даже прекалено толерантно. И точно заради това, всякакви знайни и незнайни критици ни се качват на главите", смята лидерът на ВМРО.

Каракачанов е на мнение, че страната ни не може да си позволи остане безразлична към актове на подмяна на исторически факти и опитите са подхранване на разделение в българското общество – на българи и турци, на християни и мюсюлмани. По думите му случващото се в Сирия и Ирак е категоричен знак до какво води използването на религията за политически цели.

"Подобни филмчета трябва да срещат ясен отпор от страна на държавата ни. И разбира се още по-настъпателна разяснителна кампания за това кой е виновник и кой е жертва на Балканите", казва още Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови