ВМРО предложи България и Македония да направят федерация

Партията настоява и за "конституционни промени, гарантиращи увеличаването на президентските правомощия"

OFFNews 13 февруари 2022 в 16:29 6528 0

Снимка ВМРО

"България и Македония трябва да направят федерация. Ние имаме общо историческо и културно наследство и това е бъдещият ни път."

С този призив излезе VIII конгрес на ВМРО. В декларацията, приета от делегатите, се изброяват приоритетите и ценностите, които партията изповядва и ще продължи да се бори "за тяхното налагане в обществения живот на страната".

"Ние сме ВМРО. Ние сме българско национално движение. Наследници сме на възрожденската идея за освобождението и обединението на Отечеството в неговите три части – Мизия, Тракия и Македония. Пазим паметта, но действаме в настоящето" - пише още в документа.

В декларацията са изброени 14 приоритета на партията. Сред тях са: сигурност, образование, здравеопазване и достъп до култура за всички българи; енергийна независимост чрез изграждане на нови мощности (включително ядрени); работеща икономика и справедливи правила за бизнеса; конституционни промени, гарантиращи увеличаването на президентските правомощия, мажоритарността и прякото допитване до народа; забрана за гласуване на неграмотните и неспазващите задълженията си към държавата; ненамесата на финансирани от чужбина НПО в политическите, религиозните и образователните дела на страната ни и др.

Точка 14 е насочена изцяло за политиката на България спрямо Македония, а именно: "Интеграцията на Македония минава през признаване на историческата истина, българските корени на днешното население и защита на неговите права. Затова и призоваваме правителствата и политическите организации в Република България и РС Македония за създаване на федерация между двете държави на базата на общото ни културно-историческо наследство и общите ни геополитически интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика