Влизаме в Шенген по въздух и море от март 2024 г., чакаме конкретна дата за сухопътните граници

Кристина Минчева 28 декември 2023 в 14:57 3212 1

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години и говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил, но се надяваме това да стане в оставащите дни до края на годината. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап и на сухоземните граници, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след заседанието на Министерския съвет. 

"Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, Европейската комисия, испанското председателство и Генералния секретариат и Правната служба на Съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген", каза още Мария Габриел. 

Тя благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за помощта при преговорите, на министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, парламентарните групи, подкрепящи правителството, българските евродепутати и президентството.

"Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България, можем, постигаме и вървим напред", добави Габриел.

Премиерът Николай Денков заяви, че до момента няма дата за приемане в Шенген за сухопътните граници. Вицепремиерът обаче съобщи, че България си поставя за цел през 2024 г. да има договорена дата за пълноправно членство в Шенген.

Министър-председателят подчерта ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които "бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на ЕК за установяване на върховенството на правото в България".

"Те бяха изключително важни и без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия", каза Николай Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи, че е доволен от свършеното до момента и заяви, че Министерството на вътрешните работи ще продължи да прави това, което е необходимо, в синхрон с премиера и вицепремиера, като ще отстояват позицията си до вземането на крайното политическо решение. 

По-рано днес премиерът потвърди информацията, че България и Румъния ще станат част от въздушното и морското шенгенско пространство от март 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

28.12 2023 в 15:54

Интерсувам се кога ще минавам бързо през:
ГКПП Златоград - Термес
ГКПП Ивайловград - Кипринос
ГКПП Илинден – Ексохи
ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион
ГКПП Кулата - Промахон
ГКПП Маказа - Нимфея

 
X

Да помогнем на украинските деца!