Quantcast

Вижте как ще изглеждат бюлетините за вота на 5 октомври (снимки)

Нели Чолашка Последна промяна на 11 септември 2014 в 15:20 4056 1

Снимка Сергей Антонов

Централната избирателна комисия показа образци на бюлетините, с които ще гласуваме на парламентарните избори на 5 октомври.

За разлика от бюлетината на европейските избори на националните те ще са различни за всеки от 31 избирателни района в зависимост от мандатите за всеки от тях. 

По същество обаче бюлетината не се различава много от тази за евровота, коментира Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

В лявата част са разположени квадратчетата с номерата на партията, коалицията или независимия кандидат. В дясната част са кръгчетата с преференциите.

И за да няма объркване къде е партията, а къде е преференцията, над кръгчетата има текст, който уточнява, че това са номерата с предпочитания/ преференции на кандидат от избраната листа на партия и коалиция.

Българите в чужбина нямат право на преференциален вот.

Днес или утре ЦИК ще реши как точно ще се сгъва бюлетината. Всяко сгъване, което не показва вота, ще се счита за валидно, уточни Нейкова.

Имена на кандидати в бюлетините няма да има, но би трябвало листите на всички политически формации за съответния район да бъдат разлепени в избирателните секции.

На парламентарните избори партийните листи могат да бъдат пренаредени - всеки кандидат с над 7% преференциален вот се издига нагоре. Първият в листата получава преференция от две места - отбелязаните за него кръгчета и бюлетините без преференция, и по-трудно може да бъде изместен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2014 в 11:14

МУТРАТА НА ПОКАЗВАЩАТА СЕ ВИЖДА, НО БЮЛЕТИНАТА КАЗМА: ВЯРНО С ОРИГИНАЛА, НО НЕ СЕ ЧЕТЕ !!!...