Можем да пренаредим листите на партиите на вота на 5 октомври

Водачът трудно се измества, но не е невъзможно.

OFFNews 09 септември 2014 в 11:20 8330 1

На изборите на 5 октомври избирателите за първи път имат възможност да пренаредят листите на партиите на парламентарен вот и да издигнат по-нагоре предпочитан кандидат.

Тази възможност беше дадена с най-новия Изборен кодекс. На парламентарни избори по-нагоре в листата могат да се издигнат политици, които получат над 7% преференциални гласове в съответната секция.

Водачът трудно може да бъде изместен, защото всяка бюлетина без преференциален вот, се води преференция за него. Това беше записано в Изборния кодекс под натиска на ДПС (те вкарват в парламента почти само водачите на листите).

Досега сме имали възможност да използваме преференция само на избори за Европейски парламент, като реално възможност за разместване имаше на последните евроизбори на 25 май тази година.

И на предишните избори за Европарламент през 2009 г. имаше възможност за преференциално гласуване, но системата беше така измислена, че правеше почти невъзможно пренареждането на листите - прагът беше 15%, но ако двама кандидати имат над 15%, запазва се първоначалната подредба на листата.

От партиите, изпратили свои представители в Европейския парламент през 2009 г., над 15% преференциален вот получиха само две кандидатури - на Меглена Кунева, която тогава беше в листата на НДСВ, и Надежда Михайлова в листата на Синята коалиция. И двете обаче така или иначе бяха водачи на листите.

На предстоящите парламентарни избори водачите на листите събират преференция от две места - от преференциите, подадени за самия водач и от бюлетините, в които няма отбелязана преференция. Ако в много бюлетини има преференция, водачът няма да се ползва с привилегия.

"Предварителна формула няма. Хората, получили над 7% - били те водач или неводач, образуват нов списък. Има списък А и списък B" , коментира математикът проф. Михаил Константинов.

На евроизборите през май преференциално гласуваха близо 30% от избирателите, но повечето от тях са дадоха гласа си за партии, които не вкараха евродепутати.

Ефективни размествания имаше само в листите на БСП - феноменът 15/15 Момчил Неков, което беше по-скоро грешка и в листата на Реформаторския блок, която десните избиратели съзнателно разместиха и подредиха Светослав Малинов преди Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови