Имаме право на една грешка в бюлетината на вота, сгъваме я както решим

Нели Чолашка 15 май 2014 в 17:05 3323 3

Камелия Нейкова, ЦИК
Камелия Нейкова показва бюлетината за евровота.

На вота за Европейски парламент на 25 май имаме право на една техническа грешка и една допълнителна бюлетина. Ако неволно сгрешим при попълването, можем да отидем при членовете на секционната комисия и да поискаме нова бюлетина. Сгрешените бюлетини се отделят и също се описват накрая.

Това обясниха днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) в разяснителна презентация за изборния ден.

Изборният ден ще започне в 6 ч.

Пред всяко изборно помещение ще бъде залепена оригинална бюлетина, на която секционната избирателна комисия ще напише "Образец". Това ще е първата бюлетина от кочана.

Всеки избирател трябва да носи лична карта или зелен паспорт (за родените до края на 1931 г.). Ако в съответната секция откажат на някого да гласува или да го допишат, трябва да му издадат писмен документ за отказ.

Той да се обжалва пред Районната избирателна комисия, която трябва да се произнесе до 1 час. 

Списъци

Под черта в избирателните списъци се дописват хората, получили документ от общината, че ще гласуват по настоящ адрес; хора с постоянен адрес, които не фигурират в списъците; хора с увреждания и студенти и ученици, които ще гласуват в населеното място, в което учат. Студентите и учениците трябва да носят заверена ученическа или студентска книжка.

В деня на вота ще бъдат дописвани и служебни лица - членове на РИК и СИК, както и полицаи, които са разпределени да работят не в секцията, в която фигурират по постоянен адрес.

Бюлетината за гласуване трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, не е разрешена предварителна подготовка за улеснение, подчерта Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Поставя се печат на гърба на бюлетината. Бюлетината се попълва само със син химикал и се гласува със знаците X и V.

Преференция

В дясното поле са номерата и имената на партиите - от 1 до 30, като липсват номерата 5, 7, 14, 22, 23 и 24. Те бяха предназначени за независими кандидати, на които беше отказана регистрация за изборите. В лявото поле има кръгчета с номера от 1 до 17, което са номерата на кандидатите в листите на партиите и коалициите.

Бюлетината ще е невалидна, ако не е попълнено нито едно квадратче вдясно. Кръгчетата вляво се попълват, ако имаме предпочитание към конкретен кандидат за депутат.

Ако бъдат попълнени например три кръгчета, това няма да се счита за недействителен вот, но няма да бъде отчетено като преференция за нито един кандидат.

Бюлетина

Избирателят сгъва бюлетината, както намери за добре, но трябва да остави достъп до долния десен ъгъл, в който е уникалният номер. Този номер се откъсва от членовете на избирателната комисия, след като се свери с номера в кочана.

Отнемат се и се обявяват за невалидни бюлетините, ако се връчат отворени с явен вот, ако хванат избирателя, че снима с телефон бюлетината и такива, на които номерът не съвпада с този в кочана.

Работно време

Изборният ден приключва в 19 ч. Ако има чакащи след 19 ч., председателят на секцията събира личните им документи и гласуването продължава до 20 ч. В 20 ч. трябва да бъдат затворени всички секции и започва броенето на действителните бюлетини.

При отварянето на урните в стаята могат да присъстват освен членовете на СИК и представители на партиите и коалициите, наблюдатели, анкетьори и медии (всеки с по един представител). Гостите не трябва да пречат на комисията при броенето, те могат само да наблюдават, предупредиха от ЦИК.

Секционните избирателни комисии нямат право да се заключват и да броят сами бюлетините и да отказват достъп на изброените групи с право на достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!