Високата скорост взима най-много жертви по пътищата

Ивайло Анев 24 юни 2015 в 18:25 3087 3

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Сотир Цацаров, Румяна Бъчварова и Ивайло Московски

Високата скорост, неправилно изпреварване и отнемане на предимство са най-честите причини за катастрофи у нас.

Това показа статистика, оповестена от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на дискусия за безопасността на движението по пътищата в Народното събрание.

Според данните употребата на алкохол от страна на водача е едва на четвърто място сред виновните за пътнотранспортните произшествия.

На дискусията присъстваха Бъчварова, министъра на транспорта Ивайло Московски, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и главния прокурор Сотир Цацаров.

Статистиката на вътрешното министерство показа още, че пътнотранспортните произшествия в страната за една година са 3035.

"294 са загиналите в тези катастрофи", обясни вицепремиерът Бъчварова.

Според Цацаров само отнемане на регистрационните табели или спиране на МПС-то до заплащане на нарушението на пътя ще спре войната по пътищата.

Според него не драконовски, а разумни мерки ще помогнат за това. „Когато санкцията действа, ще си зададете въпроса, че щете, не щете, ще трябва да си заплатите глобата. Ако имате отнемане на регистрационните табели или спиране от движение на МПС, дали няма да отидете да си платите глобата”, попита обвинител номер едно. Той поясни, че крутите мерки за нарушения на пътя са измислени и действат в много страни по света.

Главният прокурор предложи и създаването на експертна работна група, която да предложи законови мерки.

„Самият Закон за административните нарушения и наказания води до съществуване на самосъзнание за ненаказуемост. На лице е и още нещо – дълго време се считаше, че утежняването на санкцията е правилната посока. Не е това подходът. Подходът е това да знаеш, че след като си санкциониран, няма начин да не си платиш. Ако не си платиш глобата, просто да не шофираш”, смята Цацаров.

„Извършвате най-тежкото нарушение - шофирате с алкохол, какъв е проблемът като в Гърция да ви свалят регистрационните табели и докато не си платите санкцията, да не ви ги върнат", попита главния прокурор.

В подкрепа на предложенията на Цацаров се обяви и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която ги определи като много конструктивни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!