Цацаров призова да не се наказва полицайката Витанова

Ивайло Анев 24 юни 2015 в 17:48 3254 14

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Главния прокурор Сотир Цацаров

Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемът с полицайката Ана Витанова е изкуствено създаден.

Скандалът около Витанова започна, след като в разгара на протестите в столичния квартал "Орландовци" тя публикува в социалните мрежи снимка на себе си и неин колега, под която призоваваше "Да ни развържат ръцете", а по-долу беше написала: "Ако си хванал повечко тен...гориш".

"Какво точно е направила Ана Витанова", запита Цацаров и призова: "Хайде този, който е безгрешен, пръв да хвърли камък". По думите му дори представителите на медиите, които хвърлили този камък, нямали право да го правят с това самочувствие.

"Аз не казвам, че Витанова е мислила по най-правилния начин. Всеки греши, само че тя носи униформа. Нека проявим малко повече уважение към хората с униформи, аз не я оправдавам, но ако тя понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към колегите ѝ".

Той коментира и съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов. По думите на главния прокурор реформата в този ѝ вид няма да реши изцяло проблемите на българското правосъдие.

Той уточни, че между него и министъра на правосъдието няма конфликт, a разлика в подходите.

"Моят подход е прагматичен и конкретен. Промени в Конституцията, както и в Закона за съдебната власт, са само половината от това, което трябва да се направи. Другата половина е това, за което говорихме преди малко. Тя е свързана със самия процес - формализма на наказателния процес, продължителността му, административно-наказателния процес, празнотите и проблемите в ГПК и пр.", обясни Цацаров.

По думите му, състоянието на ВСС е много важно за интегритета на магистрата.

"В тази реформа, която се предлага сега, има огромна доза рационалност, но и огромна доза политика. Има спекула, че тази реформа е в състояние да реши абсолютно всички проблеми на българския гражданин. Реформата, която се предлага в този й вид няма да реши изцяло проблемите на българското правосъдие", подчерта Цацаров.

Според него, тя трябва да се комбинира с изменение в законите - в НПК.

"Имаме едно и също разследване и за управление на автомобил с над 1,2 промила алкохол, и за убийство. Къде го има това по света?", запита Сотир Цацаров.

Той не пожела да коментира върнатата от ВКС присъда на Цветан Цветанов за повторно разглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!