Quantcast

Цацаров призова да не се наказва полицайката Витанова

Ивайло Анев Последна промяна на 24 юни 2015 в 17:48 2485 14

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Главния прокурор Сотир Цацаров

Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемът с полицайката Ана Витанова е изкуствено създаден.

Скандалът около Витанова започна, след като в разгара на протестите в столичния квартал "Орландовци" тя публикува в социалните мрежи снимка на себе си и неин колега, под която призоваваше "Да ни развържат ръцете", а по-долу беше написала: "Ако си хванал повечко тен...гориш".

"Какво точно е направила Ана Витанова", запита Цацаров и призова: "Хайде този, който е безгрешен, пръв да хвърли камък". По думите му дори представителите на медиите, които хвърлили този камък, нямали право да го правят с това самочувствие.

"Аз не казвам, че Витанова е мислила по най-правилния начин. Всеки греши, само че тя носи униформа. Нека проявим малко повече уважение към хората с униформи, аз не я оправдавам, но ако тя понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към колегите ѝ".

Той коментира и съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов. По думите на главния прокурор реформата в този ѝ вид няма да реши изцяло проблемите на българското правосъдие.

Той уточни, че между него и министъра на правосъдието няма конфликт, a разлика в подходите.

"Моят подход е прагматичен и конкретен. Промени в Конституцията, както и в Закона за съдебната власт, са само половината от това, което трябва да се направи. Другата половина е това, за което говорихме преди малко. Тя е свързана със самия процес - формализма на наказателния процес, продължителността му, административно-наказателния процес, празнотите и проблемите в ГПК и пр.", обясни Цацаров.

По думите му, състоянието на ВСС е много важно за интегритета на магистрата.

"В тази реформа, която се предлага сега, има огромна доза рационалност, но и огромна доза политика. Има спекула, че тази реформа е в състояние да реши абсолютно всички проблеми на българския гражданин. Реформата, която се предлага в този й вид няма да реши изцяло проблемите на българското правосъдие", подчерта Цацаров.

Според него, тя трябва да се комбинира с изменение в законите - в НПК.

"Имаме едно и също разследване и за управление на автомобил с над 1,2 промила алкохол, и за убийство. Къде го има това по света?", запита Сотир Цацаров.

Той не пожела да коментира върнатата от ВКС присъда на Цветан Цветанов за повторно разглеждане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2015 в 10:40

"Хайде този, който е безгрешен, пръв да хвърли камък".
Ей, дребнорибков, ти там на каква длъжност беше? То по тая логига по-добре да имаме мешере.

Всъщност тая пача отдавна трябваше да е съдена за побоя над протестиращите миналата година .. ама нали пази властта. Точно това иска да каже дребнорибков: "но ако тя понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към колегите ѝ"

25.06 2015 в 10:32

Неприятна история, но един факт ни провокира да вземем отношение, все пак сме граждани. Абстрахираме се от това, кой какво казал и какво му отговорили. Беше изнесено в пресата, че визираното лице е използвало в социалните мрежи, т.е. публично, портрет на Хитлер с цел расистки внушения. В целия цивилизован свят има желязно правило: не бива и не може да остане НЕНАКАЗАНА всяка употреба за пропагандни цели на фашистки символи, портрети и т.н. Премълчахме, когато на пл. "Славейков" публично се предлагаше "Mein Kampf", и сега ли трябва да мълчим? А ако висш блюстител на закона застава с целия си авторитет зад такова деяние, толкова по-зле за него.

25.06 2015 в 10:00

Професор Ганйо, изкъпи се и ще ти мине, щом се чувстваш мръсен. А онази кифла, дето се е цанила за милиционер, не е казала истина, тя е направила закани, които май са подсъдни, а?

25.06 2015 в 08:16

Сотире, напусни!

24.06 2015 в 23:45

Аз не казвам, че Сотир е мислил по най-правилния начин. Всеки говори глупости, но той е главен прокурор. Нека проявим малко повече уважение към хората съмнителни връзки, аз не го оправдавам, но ако той понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към корумпираните му колегите.

24.06 2015 в 22:28

Е, много се излагате, г-н главен прокурор! Именно защото носи униформа трябва да се държи отговорно. Не ние трябва да уважаваме хората с униформи, а те трябва да уважават своята професия. И на бас се хващам, че в друга държава щеше да е уволнена.

24.06 2015 в 19:18

Не е работа на институцията главен прокурор да раздава субективни морални оценки.

24.06 2015 в 19:09

Значи не само да НЕ я наказват, а дори следва да я наградят.

Между "РАСИСТКО ИЗКАЗВАНЕ" и "КАЗВАНЕ НА ИСТИНАТА" има разлика. В случая полицай Витанова само е казала ЕДНА ИСТИНА, а шорошоидите се правят на щрауси. По-добри ли щеше да бъде полицай Витанова да излъже, че няма проблем с индианците, за да се хареса на шорошоидите?

Омерзен съм.

24.06 2015 в 18:38

Никъде не трябва да има расисти в униформи.http://bit.ly/1LBJVH4

Ама прощавайте, това униформи ли са?
А нашите полицаи кога ще ги задължат да носят знамето на Републиката ни?