Вигенин: България влиза в Шенген през 2018-а

OFFNews 18 януари 2014 в 17:40 5516 3

Кристиан Вигенин, министър на външните работи
Кристиан Вигенин, министър на външните работи

Реалистично е България да влезе в Шенген до 2018 г., прогнозира външният министър Кристиан Вигенин пред Дарик. До тогава вероятно ще падне и наблюдението на Европейската комисия върху правосъдната ни система.

"България ще бъде ротационен председател на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Вярвам, че наша обща задача е дотогава България да не бъде в подобен механизъм, защото все пак една страна под наблюдение по друг начин вероятно би водила председателството. И, второ, дотогава да бъде решен и въпросът с присъединяването ни към шенгенското пространство."

Според Вигенин реалистично е да очакваме до края на годината да получим покана да станем членове на Шенгенското пространство, като отварянето на границите ще стане на два етапа – първо въздушните, а до година, две и сухопътните.

От думите му стана ясно още, че докладът на Европейската комисия за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи няма да е положителен.

Очаква се той да излезе на 22 януари, като нагласите на правителството са за силно критичен доклад. По предварителна информация в него ще бъдат отчетени изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, съмненията за незаконно подслушване от времето на Цветан Цветанов, скандалът "Марковска", белязал избора на конституционни съдии миналата есен, липсата на съдебен инспектор, поредното бягство на осъден на доживотен затвор за убийство и т.н.

"Трудно може този доклад да е положителен или поне положителен в степен, че да съдържа окончателна препоръка за премахване на това наблюдение", каза Вигенин пред Дарик радио.

По думите му причините са различни, но основната е, че 2013 г. беше "година на сериозни политически и правителствени промени". Вигенин отбеляза, че докладът ще обхване дейността на три правителства - служебно, което работеше без парламент и нямаше как да има законодателна дейност, "труден финал" на кабинета на ГЕРБ и "след това труден старт на нашето правителство".

"Наистина въпроси бяха забавени и ние имаме пълното съзнание за това, няма защо, така, да се крием, то е, пак казвам, проблем не само на нашето правителство, но не бягаме от отговорност", каза Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!