Виетнам още веднъж ни благодари, че елитът на страната е обучен в България

OFFNews 26 октомври 2021 в 16:56 2992 1

Снимка пресцентър Президентство

Виетнамският вицепрезидент Во Тхи Ан Суан на официална визита в Президентството.

Традиционно доброто сътрудничество във всички сфери и възможностите за неговото задълбочаване обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепрезидентът на Социалистическа република Виетнам Во Тхи Ан Суан.

Румен Радев и Илияна Йотова проведоха съвместна среща с Во Тхи Ан Суан. Сигурността и отбраната бяха отличени като области с висок потенциал за реализиране на съвместни проекти. 

„Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа", заяви Во Тхи Ан Суан.

Вицепрезидентът Йотова се обяви за възстановяване на тази традиция и за разширяване на възможностите за студентски обмен. Тя се надява на положителен отговор в скоро време на отправеното от СУ „Св. Климент Охридски" предложение за гост-лектор по виетнамски език в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между България и Виетнам.

Неизползваният потенциал в търговско-икономическите отношения също беше обсъден на срещата. Илияна Йотова открои важното място, което заема Виетнам в Асоциацията на страните от Югоизточна Европа, и стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН. 

Виетнамският вицепрезидент отбеляза позитивната тенденция на 50-процентов ръст в търговско-икономическите връзки за тази година.

По-специално бяха коментирани възможностите за инвестиции от страна на Виетнам в селското стопанство. Обсъдено беше и сътрудничеството в туризма. „България е малка, но привлекателна и много интересна страна. Имаме много възможности за лечебен туризъм", посочи Илияна Йотова.

По-рано на пл. „Александър Невски" в столицата се състоя официалното посрещане на вицепрезидента на СР Виетнам. Во Тхи Ан Суан се поклони и положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Първата страна, която виетнамският вицепрезидент посети по покана на Илияна Йотова след избирането си, е България.

Во Тхи Ан Суан на свой ред отправи покана към българския държавен глава  да посети Виетнам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

27.10 2021 в 03:41

Йотова да зарежда самолета с керосин, да налупва една сламена капа, и марш в Ханой на преговори! Да измоли там едни 50 000 квалифицирани заварчици, монтажници, строители, в краен случай селскостопански работници и рибопреработватели. Както го правят Чехия и балтийските страни. Тия хора са работливи и съвестни, пристигат на групи с бригадири и преводачи, не са претенциозни за настаняване. А най-добре от Ханой да прескочи директно и до Пхенян, корейците са още по-корави.