Веселин Калановски: Свободата на учителя е решаваща за доброто образование

OFFNews 15 септември 2022 в 10:10 1243 0

Веселин Калановски

Снимка Пресцентър "Демократична България"

Веселин Калановски

Свободата на учителя да работи е решаваща за доброто образование. Това бе лайтмотивът на становището, изразено за образованието от Веселин Калановски в предаването „Въпросите“ на TV1.

„Никой не си спомня учебника, по който е учил. Но всеки помни поне по един любим свой учител. Това важи за всички. И потвърждава, че свободата на учителя да работи и да преподава както прецени е решаваща за доброто образование“, каза Калановски, който е водач на листата на “Демократична България” в Ямбол и номер 105 в листата на 24-и МИР в София.

„Също така много важно е децата да се научат да мислят, а не да зубрят. И това зависи от свободата в работата на учителите. Те трябва да могат да преценяват сами по кой учебник да преподават без да бъдат задължавани за това. Акцентът трябва да е върху учебните програми“, коментира той.

По думите на Калановски е много важно учебниците да бъдат прочистени от натрупаните идеологически митологеми, както и децата да бъдат научени да мислят вместо да наизустяват материала. В началото на учебната година той се обърна към учениците: „Учете! Трупайте знания, но и търсете начин да ги осмислите. Така се развива разумът ви. Така ще успеете в живота! Учете!“

Известният актьор добави, че неслучайно заедно с двата най-важни приоритета на „Демократична България“, каквито са дигитализацията и правораздаването, основен акцент в програмата на коалицията са също така културата и образованието.

„Сигурно ще има битова криза и в културата. Просто защото такива кризи се случват във всички сфери на живота ни в този момент. Вероятно много директори на театри се притесняват как ще се намерят средства за отопление и осветление през зимата. Но аз мисля, че хората се плашат малко повече от това, което ни предстои. Защото хората от моето поколение помним и времената на Луканов, и Виденовата зима. Малко предизборно смятам, че някои се опитват да ни плашат заради желанието си да се гласува малко по-радикално.“, каза той.

Калановски е сигурен, че при едно евентуално бъдещо управление с участието на „Демократична България“ Законът за културата ще бъде пренаписан. „Този закон просто не работи“, заяви той и добави, че са необходими основни промени и в Закона за културното наследство.

„Културата е това, което свързва нашето настояще с нашето бъдеще“, заключи Калановски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови