Вече има списък с експерти, които ще спорят по историческите въпроси между България и Македония

OFFNews 04 май 2018 в 20:16 4422 0

Съставите на съвместните комисии по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония вече са готови и ще бъдат представени следващата сряда от правителствата на двете държави.

Това стана ясно след срещата в Солун между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и македонския й колега Никола Димитров.

Мултидисциплинарната комисия, която ще обсъжда редица въпроси от двустранен интерес, включително исторически и образователни, ще се състои от по седем членове от двете страни.

Министрите Захариева и Димитров се договориха първото й заседание да се проведе в София.

В България ще заседава и другата комисия - междуправителствената, която веднъж годишно ще прави оценка на изпълнението на договора. Тя ще се председателства от външните министри и в нея влизат представители на почти всички министерства. Първото й заседание ще е преди следващото междуправителствено заседание между кабинетите на двете държави.

На среща в Солун първите дипломати на България, Албания, Гърция и Република Македония - Екатерина Захариева, Дитмир Бушати, Никос Кодзияс и Никола Димитров обсъдиха как да подобрят сътрудничеството между своите държави във всички аспекти на политиката, икономиката, културата, образованието и гражданското общество.

“Това, което постигнахме с Екатерина, има директен ефект върху всички сфери на живота още преди подписването на договора за приятелство. Туризмът, търговията, инвестициите се увеличиха чувствително.” - заяви македонският външен министър Никола Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!