'Възраждане' опита да узакони противоконституционни допитвания

Йорданка Веселинова 13 септември 2023 в 11:51 4157 2

Костадинов

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"

"Възраждане" опитва да узакони противоконституционни референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Текстовете срещнаха отпор в пленарна зала и бяха отхвърлени с 20 гласа "против", 100 "въздържал се" и 67 "за" (Радостин Василев, "Възраждане", ИТН и БСП).

Депутатите на Костадин Костадинов предлагат референдуми да могат да се провеждат по въпроси, свързани с държавни и общински бюджети, както и по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори. Именно такъв бе казусът с допитването на проруската партия за еврото, който в същността си касаеше международния договор на България за присъединяване към ЕС, в който е заложено приемането на общоевропейската валута.

В реплика Даниела Божинова от ПП-ДБ изрази съмнение, че "Възраждане" внася промените, за да прокара допитването си за еврото.

Друго екстравагантно предложение в законопроекта е забраната Народното събрание да заседава "до вземане на решение в смисъла, гласуван от народа".

Бързо, лесно, вкусно

"Възраждане" предлага да се улеснят начините за организиране на допитвания и отпадане на минимума от 48 подписа за провеждане на референдум по инициатива на депутати. Към настоящия момент е нужна подкрепата на 1/5 от народните представители. От партията обаче искат допитванията да могат да се провеждат по инициатива на "всяка образувана и регистрирана парламентарна група в НС".

Освен това нужните подписи за иницииране на референдум да паднат със 150 хиляди, настояват депутатите на "Възраждане". Към момента са нужни 200 хил., а в законопроекта се предлага да се намалят до 50 хиляди. Пада от 400 хил. на 100 хил. и прагът за задължително произнасяне на Народното събрание за провеждането на допитване.

Партията предлага още след решение на НС за провеждане на референдум, президентът да няма не месец, а само 14 дни за определяне на датата на допитването. Референдумът трябва да се проведе в срок до два месеца след обнародването на решението на парламента в Държавен вестник. Освен това се предлага да падне и разпоредбата, според която в срок от една година има редовни избори, то допитването се провежда заедно с тях. Този текст е заложен с оглед спестяване на разходи за организиране на вот и заплати на членове на секции и избирателни комисии.

Освен това вносителите искат отпадане на прага, според който резултата от референдума става задължителен и настояват отпадане на разпоредбата, според която допитването е валидно, ако са участвали не по-малко от гласувалите на последните избори за НС. Предлага се и отпадане на другото ограничение и по-конкретно на изискването в гласуването да са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението.

Огледално - от партията настояват за по-ниски прагове за провеждането на местни референдуми. От "Възраждане" искат и не Министерски съвет, а ЦИК да провежда изборите. За недействителни бюлетини пък ще се считат и онези, в които "волята на гласоподавателя не е изразено ясно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

13.09 2023 в 13:16

Мокрите сънища на мангал костя - късото пишле! :D

2099

1

Mateevk

13.09 2023 в 12:54

Възраждане - грешни отговори на правилни въпроси. Референдуми по путински щенправим под дебелата сянка на МОЧА!
 
X

Да помогнем на украинските деца!