Възможна ли е коалиция на ПП с ДБ или с ГЕРБ

Таня Николова 03 август 2022 в 10:54 4585 5

Искрен Митев

Снимка Архив

Искрен Митев

Каква коалиция биха родили парламентарните избори на 2 октомври е въпрос номер 1 във вътрешнополитически план. Биха ли се коалирали "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, ако от това зависи новото парламентарно мнозинство? Отговор дадоха в сутрешния блок на bTV представители на двете партии.

Преговори между двете партии към днешна дата са невъзможни, ако начело на ГЕРБ стои Бойко Борисов, категоричен бе Искрен Митев от ПП. Ударението той постави върху лидерството в ГЕРБ, от което се подразбира, че отказът не би бил толкова категоричен, ако Борисов отстъпи поста.

„Не вярвам, че ГЕРБ начело с Борисов изобщо може да участва в преговори с „Продължаваме промяната“, заяви Искрен Митев.

Той коментира и заявката на "демократична България" - за предизборна коалиция с ПП. Според Митев ДБ са естествен партньор на ПП и едно такова обединение на хора, борещи се срещу статуквото и корупцията във властта е "смислено". Трябвало обаче да се види и "изборната математика", т.е. социологическите прогнози. Към днешна дата те сочели, че поотделно двете партии биха привлекли повече гласоподаватели. Това обаче не било окончателна прогноза, тъй като тя не отчита консолидацията на вота - за кой биха се натрупали повече гласове, след като стане ясно кой ще е най-вероятният победител на изборите.

Категоричен отговор не даде и Деница Сачева от ГЕРБ. Според нея ГЕРБ би преговаряла само с евроатлантически партии, а не било съвсем ясно дали ПП е такава. „Въпросът е колко евроатлантическа партия е ПП. Последните данни на НСИ по стокообмена са се увеличили. Странно, ако са евроатлантическа партия защо сме увеличили вноса от Русия със 160%“, заяви бившият социален министър.

Сачева добави, че изключва коалиция на ГЕРБ и ДПС, каквато избирателите на партията на Борисов не биха приели. "Но по външнополитически приоритети ДПС винаги са изразявали своята ясна евроатлантическа ориентация, включително подкрепиха и декларацията за Украйна, решенията за оръжието за Украйна, за Северна Македония“, добави тя.

Искрен Митев коментира и новите министри от служебния кабинет. Според него те се делят на два типа - експерти, работили в министерствата, и опоненти на ръководството на БСП. Той прогнозира, че служебният кабинет ще се опита да върне "Газпром" в България и да спре опитите на кабинета "Петков" да диверсификация на газовите доставки.

"Мисля, че ще бъдат компрометирани всички опити да осигурим газ", каза той и прогнозира, че служебните министри ще "ни върнат там, откъдето ние изкарахме България - зависимостта от "Газпром". Според него новият министър на енергетиката Росен Христов е най-малко познатото за публиката лице от новия кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

3

wakeup

03.08 2022 в 16:00

Ако ПП вярват на социолозите ще сгрешат Още една грешка и ще са аут от политиката

5827

2

pisnamiotmutri

03.08 2022 в 14:39

Сачева заяви, че герб би преговаряло с ДПС - те са евроатлантическа партия. Това е новината на деня.

-7325

1

Напълно възможна е и теите се управляват от едно и също посолство.
 
X

Подкастът на OFFNews