Външно вика за обяснения посланика ни в Алжир, след като прокуратурата публикува негови чатове

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2020 в 21:36 5650 1

Снимка mfa.bg

Външно министерство ще извика за обяснения посланика ни в Алжир Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента "ще изиска писмени обяснения".

По-рано днес Специализираната прокуратура възложи на ДАНС да извърши "детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov" (подробно за нея четете тук).

Макар че в съобщението на прокуратурата са посочени само инициали, става дума за секретаря на президента Пламен Узунов, обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и Румен Петров - дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра на външните работи и настоящ посланик в Алжир.

От изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б, е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Чрез мобилно приложение П.Б. активно комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov, твърдят от прокуратурата.

MVR-Rumen Petrov и П.Б. са си разменяли информация за съдебното развитие на казуса с арестувания танкер "Бадр" и кандидатурата за български посланик в Абуджа. Цитиран е и следният чат между двамата: 

Реакция на външното ни министерство 

Тази вечер МВнР излезе с прессъобщение, в което се казва, че ръководството на ведомството се е запознало с "оповестените от Прокуратурата на Република България данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба."

В прессъобщението пише още:

"Припомняме, че МВнР оказва пълно съдействие на прокуратурата и че сме убедени, че всеки трябва да носи отговорност за действията си. Същевременно, независимо от разследването, МВнР ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения.

По случая с либийския кораб “Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции). Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3812

1

tough

30.06 2020 в 08:07

Детайлен и задълбочен анализ, хаха. В ДАНС знаят как да си пускат и спират компютрите и дотам. Аааа, и да влизат във фейсбук. Дори и да имаше такива специалисти, що не взеха да анализират "ония" аудиофайлчета?