БСП: Изгубили сме място в Съвета за сигурност на ООН заради Кристалина Георгиева

Антония Чорева 14 декември 2016 в 11:47 8589 5

България е изтъргувала подкрепата на Полша за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН срещу отказ на страната ни да стане ротационен член на Съвета за сигурност на ООН от догодина. Така следващия път, когато ще имаме таква възможност ще е чак през 2038 г. 

Това заявиха в парламента от групата на БСП, а Корнелия Нинова обяви:

"Това е поредното национално предателство". 

Тази кандидатура е издигната през 2003 година и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 година“, посочи тя.

„Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция“, смята Нинова. 

Тя съобщи и още един факт, като извади документи в парламента - писмо на външно министерство, с което искаме да вземем поста на ръководител на ПРООН и страната ни иска среща с новия генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, за да поискаме да сложи българин на поста. И този българин, според БСП, отново може да е Кристалина Георгиева. 

"На 9 декември 2016 година външно министерство е изпратило телеграма със следното съдържание: Министерство на външните работи взе решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН. Моля, да поискате среща с новоназначения секретар на ООН Антонио Гутиереш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов", прочете Нинова.

„Имаме въпроси към министъра на външните работи Даниел Митов и правителството на Бойко Борисов кой, кога е взел решение за такава кандидатура на България. Защо е станало скрито от българското общество и от парламента“, каза Корнелия Нинова.

„Затова ли Реформаторския блок бави мандата, отново в договорка с ГЕРБ, да съставят правителство, за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България, да си довършат порочните практики“, каза още Корнелия Нинова.

Последната информация за Кристалина Георгиева беше, че ще заеме поста главен изпълнителен директор на Световната банка и ще напусне Европейската комисия. Защо на Георгиева й е да се отказва от този хубав нов пост и голямата си заплата, за да става сега ръководител на Програмата за развитие на ООН, БСП не успя да отговори.

Нинова само каза:

"Това са слуховете". 

В парламента дойде външният министър Даниел Митов, който обясни, че това са смехотворни твърдения и че това е официално правителствено решение, прието преди години, с което България наистина разменя подкрепата на Полша за нашия кандидат за поста за генерален секретар на ООН, който в този момент е бил Ирина Бокова, с което е отстъпено ротационното членство в Съвета за сигурност.

Митов е категоричен, че страната ни няма писмо, с което иска нов ръководен пост в ООН, а Кристалина Георгиева ще поеме поста изпълнителен директор на Световната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

4

Емил Станоев

14.12 2016 в 13:16

До некакъв си -- In Trum we trust -- така е защото има много като теб дето не мислят позитивно ! Защо заради някакви частни договорки България да губи позиции на международната сцена ? А тук нещата не се оправят защото ни управляват некадърници и затова пак ние сме виновни ,защото гласуваме за такива като ББ .

13604

1

In Trum we trust

14.12 2016 в 11:52

А бе ние нашата кочина не можем да оправим и ни управляват крадци и мошеници, а се бутаме да оправяме световните проблеми - смях! Какво ООН какви 5 лева бе!
 
X

Да помогнем на украинските деца!