Външно отговори на президента: Миналата година вие бяхте на сесията на ООН, сега е ред на Борисов

OFFNews 15 септември 2018 в 23:52 9666 1

На 72-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2017 година България вече беше представена от президента Румен Радев. Принципът на редуване на участията на премиер и президент носи принос към българската външна политика, тъй като дава възможност да се организират срещи на различни равнища.

Това гласи официално съобщение, публикувано във Facebook страницата на българското министерство на външните работи.

От ведомството са категорични, че "президентът е бил уведомен в писмен вид за мотивите на правителството тази година делегацията да бъде водена от министър-председателя Бойко Борисов."

По-рано днес Румен Радев заяви пред журналисти в Казанлък, че "министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция."

Всички други впоследствие срещи, писма, те са постфактум. А, между другото, от писмата много ясно личи липсата на съгласуване, каза още държавният глава.

"Това решение бе взето и с оглед на успешно приключилото първо българско председателство на Съвета на ЕС и на необходимостта да се обсъди и с други лидери темата за бъдещето на страните от Западните Балкани като фактор за мира в контекста на глобалната политика. Това послание е необходимо да бъде излъчено не само като продължение на Българското председателство, но и с цел популяризиране на най-силната и резултатна външнополитическа инициатива на страната ни от много години" - отговориха от министерството на външните работи.

От ведомството обясняват, че "в чл. 27 от Процедурните правила на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) , приети на основание чл. 21 от Устава на ООН, правомощия за представителство в сесиите на ООН могат да бъдат давани на министър-председателя, президента или министъра на външните работи на съответната държава, т.е. Уставът на ООН не поставя задължително изискване кой да оглави правителствената делегация при провеждане на сесия на Общото събрание на ООН."

"Правителството винаги се е отнасяло с необходимото институционално уважение към президента Румен Радев, защото по Конституция той олицетворява единството на нацията. Националните интереси са единственото, от което се води външната политика на страната. Припомняме, че според Конституцията Министерският съвет ръководи и осъществява външната политика на страната" - заявиха още от министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!