Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Външно: Да дадем на Северна Македония време да реши за членството в ЕС

Мая Младенова Последна промяна на 18 август 2022 в 12:06 1606 0

Желязко Радуков

Снимка БГНЕС

Желязко Радуков

Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз, или не.

Това коментира на брифинг експертът от МВнР Желязко Радуков по повод изявленията в Македония, след като Комисията по исторически и образователни въпроси публикува протокола си за консенсуса относно ключови исторически личности.

Радуков подчерта, че Северна Македония има противопоставяне на силите "за" и "против" членството в ЕС и европейските ценности изобщо.

"Трябва ясно да си даваме сметка, че коментарите, отправени след публикуването на Протокола, са от хора, които, първо, не са от управляващите на РСМ и са извън вътрешнополитическия контекст", каза той.

По думите му на този етап не са нужни мерки заради коментарите след излизането на протокола, а трябва да се даде време на РСМ да реши накъде да поемат – към европейска интеграция или не.

Експертът смята, че загубеното доверие между двете държави вече се възстановява, макар че това ще е бавен процес. 

Той коментира и отбелязването на стогодишнината от създаването на Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ. МВнР планира страната да участва там, но детайлите още не са изяснени, поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови