Валери Симеонов: Борисов подкрепя национализацията на лотариите

Георги А. Ангелов Последна промяна на 17 януари 2020 в 11:35 3398 0

Валери Симеонов

Премиерът Бойко Борисов е подкрепил национализацията на частните лотарийни игри, според лидера на НФСБ Валери Симеонов, който внесе законопроект за това. 

“Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон - разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект”, каза Симеонов в парламента. Той уточни, че днес сутринта е имал среща с Борисов и министрите в Министерски съвет,

Симеонов каза, че законопроектът е доразвитие на този, който е внесъл през юни 2018 г, който е бил талантливо замотан. "В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", каза Симеонов.

"На първо място предлагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС. Тогава е гарантирано, че част от печалбите, ще отиват в спортен тотализатор и за спортни цели. За здравето на нацията. Нещо, което в момента не е факт. Частните организатори на лотарийни игри нямат никакви задължения по досега действащите сервилни за тях закони", каза още Симеонов. Според него законопроектът ще даде много сериозен тласък на спорта в България, тъй като с парите от тотото се финансират федерациите, както и строителството на спортни зали и басейни в цяката страна.

Втората му идея е продажбата на всякакви талони, билети и други средства за организиране на лотарийни игри да се извършва само в лицензирани обекти. Желанието е да се ограничи масовата продажба навсякъде", уточни още Симеонов. Това щяло да спре продажбата на лотарийни талони навсякъде - бензиностанции, квартални магазини с което се подлагат на изкушение хората с по-лабилни характери

Третото е ограничението на продажба на лотарийни билети, талони и прочее в радиус по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети. Останалата част от закона регламентира етапите, през които трябва да бъде реализирано прекратяването на лицензите на тези фирми, които в момента имат такива и гарантирането на изплащането на печалбите. Според Симеонов фирмите оператори прилагали всякакви номера за да не изплатят печалбите, като да ги дават на части и да спират изплащането, ако спечелилият почине.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови