В бюджета на София няма заложени процеси, затова не виждаме резултати

OFFNews 23 март 2022 в 14:05 903 0

От много години столичният бюджет по-скоро дава по малко на всички сфери, без да залага на приоритети, затова проблемите трайно не се решават.

Това каза в ефира на Евроком общинският съветник от “Демократична България” Бойко Димитров.

“Ключовото за бюджета е да облече в парични средства приоритетите на града. Неприятното е, че от много години столичния бюджет по-скоро дава по малко на всички сфери без да залага на приоритети. И виждаме резултатите - много нерешени проблеми на града”, коментира той.
Общинският съветник подчерта, че бюджетът за 2022 г. е почти същият като този от миналата година. Според него в приходната част са взети числата от миналата година с няколко десетки хиляди разлика. 

“Не се прави някакъв сериозен анализ къде има възможност да се заложат по-големи приходи. В момента отново има бум на строителството. Това означава, че новите сгради ще започнат да плащат данъци. Въпреки това не се залагат по-големи приходи от данък “недвижими имоти”, допълни той.
Бойко Димитров посочи като най-належащ проблемът с ефективността на изразходване на средствата. Като пример посочи и столичното осветление, където в обществените поръчки е имало включени прекалено високи цени.

“В обществената поръчка може да са заложени едни много добри изисквания, които даже в някакъв момент ще откажат част от участниците. Но след това, когато няма контрол дали спечелилият поръчката изпълнява тези изисквания, ние получаваме един ужасен резултат”, обясни той.
Бойко Димитров категорично заяви, че е трудно да се правят промени в бюджета на общината без да се смени изцяло логиката на управление. Според него все пак първоначално може да се започне с отделните области с видимо недофинансиране.

“Трябва ясно да се заложи резерв, който винаги да е наличен. В момента в разходната се залагат суми, които предварително се знае, че няма да бъдат изпълнени. Винаги остават около 200 милиона лева неизпълнение на приходите”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови