Уволнени са директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин"

Природозащитници, сред които и бившият екоминистър Борислав Сандов, протестират срещу кадровата политика в МОСВ

OFFNews 18 октомври 2022 в 10:30 2704 1

Снимка Валентин Милушев/Фейсбук

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова уволни директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин" - Владимир Милушев и Валери Мечев.

Двамата бяха назначени за директори на двата парка в началото на март от редовния кабинет "Петков".

В петък Милушев написа обръщение във Фейсбук, че за него е било чест да бъде на този пост и благодари на всички, с които са работили заедно за "доброто на планината". Със същата заповед е уволнен и Валери Мечев.

Днес пред bTV Милушев разказа, че мотивите в заповедта за уволнението му са били за несправяне със служебните задължения:

"Общо взето, това е липса на координация, липса на добро управление, липса на добър контрол. След като само няколко седмици по-рано в проверка, извършена от същото министерство, беше упоменато, че контролът на територията на Национален парк "Рила" е много добър. Няколко седмици по-късно с противоречив мотив е връчена заповедта за освобождаване."

Милушев признава, че е назначен без конкурс, като по думите му причината била липса на време за процедурата. Бившият директор на Национален парк "Рила" твърди, че за периода от седем месеца е "успял да свърши много работа". Той посочи, че сред тези успехи е спирането на джиповете, които се качват нагоре към езерата. "Успяхме, защото работихме заедно – с общината, с полицията, с районната дирекция по горите, с областната управа", каза Милушев.

Тази сутрин коалицията от природозащитни организации "За да остане природа в България" протестираха срещу кадровата политика на МОСВ, предаде БНР.

Няколко десетки са екоактивистите, които посрещнат служителите в началото на работния ден с възгласи "Мафия", с което изразяват недоволството си от липсата на воля за опазване на ценни кътчета от българската природа. Демонстрантите обвиняват екоминистерството в чистка на доказани експерти и спиране на важни промени, започнати от бившия министър Борислав Сандов, който също присъстваше на протеста:

"Като гражданин съм потресен от това, което МОСВ е на дивата природа, през проблемите с въздуха, с ТЕЦ-овете - опит да се възстанови едно статукво, което доведе до множество на брой наказателни процедури срещу страната ни и изразявам гражданската си позиция в подкрепа на гражданския протест", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!