Управляващите скептични за отпадането на тавана за всички пенсии

OFFNews 25 септември 2018 в 15:49 2659 0

Най-вероятно таванът на пенсиите няма да отпадне през 2019 година, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

По-рано днес социалният министър също коментира темата."Отпадането на тавана за всички пенсии е възможно. Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени", каза той. Коментарът му преди предстоящото утре обсъждане в парламентарната социална комисия на настояване на пенсионерски организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите.

"Моето мнение, е че таванът за всички пенсии може да отпадне само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, натрупани от отменения Закон за пенсията, през Кодекса за задължително обществено осигуряване, до безбройните изменения в Кодекса за социално осигуряване, изчезнат. Тогава можем да говорим за премахване на тавана на пенсиите. Таванът съществува именно, за да премахне несъвършенствата на пенсионната формула", коментира Горанов по повод искането. 

Финансовият министър каза още, че е заложени увеличение на максималния размер за съществуващите пенсии и отпадане на тавана за новоотпусканите пенсии от началото на 2019 година.

"Опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне напълно таванът за всички. Най-вероятно това няма да е възможното решение за 2019 година. Вероятно ще се наложат изменения за 2019 година, които не засягат индивидуалните размери на пенсиите, за премахване на някои от изкривяванията от пенсионната формула", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови