Убийство при домашно насилие ще се наказва и с доживотен затвор, реши правната комисия

OFFNews 06 февруари 2019 в 20:33 3660 2

За убийство в условия на домашно насилие ще се налага наказание от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор, реши правната комисия в парламента, която прие на второ четене промените в Наказателния кодекс.

За упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, ще се наказва със затвор от 3 до 10 години.

Една година затвор или пробация е наказанието за следене на бивш или настоящ интимен партньор. Ако следенето е в условия на домашно насилие, наказанието се увеличава до 5 години. 

Важна промяна, която приеха депутатите, е и дефиницията на "домашно насилие". То се определя в закона като престъпление, което е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Насилствените бракове пък ще се наказват с 1 до 6 г. затвор.

Депутатите взеха решение и за увеличаване на глобите за родители, които отказват свиждане с детето след развод, ако има влязло в сила съдебно решение - от 300 на 5000 лева, като при рецидив санкцията може да се увеличи до 10 000 лева. 

Проектът беше внесен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и група депутати. Приемането на тези промени трябва да компенсира отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

2

neverland

07.02 2019 в 09:01

Дори без превенция, ако се изпълнява написаното ще има ефект.
Универсален принцип:Престъпление се извършва не защото наказанието за него е "прекалено малко", а защото извършителя вярва че изобщо няма да се стигне до изпълнение на какво и да е наказание.
Иначе казано дали наказанието ще е 1-5 или 15 години, няма значение за извършителя. Има значение дали той мисли, че ще му се размине. Ако наказанието е 1 година, но от медиите е останал с впечатление, че не им се разминава на извършителите, най вероятно той няма да престъпи закона.

17439

1

мнение от IP

06.02 2019 в 21:00

Много зле. Идеята е превенция и система за бързо и ефективно реагиране при нужда от защита от домашни насилие. По-тежки наказания никого няма да спрат и ничия смърт няма да предотвратят. Престъпленията при домашното насилие са следствие на скрито натрупване на напрежение. Смисълът, който има и в Истанбулската конвенция е да се избегне това