Турски бойни кораби във Варна, НАТО създава Черноморски флот (снимки)

OFFNews 04 април 2016 в 15:25 10996 14

кораб

Снимка Pan.bg

Турската фрегата „Кемалрейс” пред Морската гара във Варна

Да се създаде постоянен флот на НАТО в Черно море, предлага военният министър на Румъния Михнеа Моток, предаде ТАСС. Решението трябва да бъде взето на срещата на върха във Варшава през юли.

В състава на флота може да се включат бойни кораби на Украйна и Грузия. В интервю за hotnews.ro министърът се изказва за "засилено сътрудничество" на страните от пакта в Черно море.

По силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г.,  военните кораби на нечерноморските държави, които преминават през проливите, за да навлязат в Черно море трябва да бъдат с водоизместимост до 15 000 т, или да бъдат не повече от 9 на брой, но с общ тонаж не повече от 30 000 тона. Конвенцията не забранява изрично преминаването на самолетоносачи през Проливите, но ограничението за тонажа съгласно чл. 14 за нечерноморските страни осуетява присъствието на модерни самолетоносачи, без да се наруши Конвенцията.

Освен това корабите на нечерноморските държави не може да пребивават повече от три седмици.

Затова  румънският военен министър предлага да се създаде платформа на НАТО за морски учения, които да бъдат постоянни и да гарантират достатъчно силно присъствие на съюзниците в Черно море. Според Моток така ще се осъществи засилено присъствието на други нечерноморски страни, сред които на първо място е САЩ.  

Междувременно на неофициално рутинно посещение във Варна пристигнаха три турски бойни кораба - фрегата „Кемалрейс” (TCG Kemalreis) с командир капитан II ранг Йозджан Услу, патрулен кораб „Карайел” (TCG Karayel) с командир капитан III ранг Кадир Умут Терджан  и патрулен кораб „Килимли” (TCG Kilimli) с командир старши лейтенант Садл Йешил, предаде Pan.bg.

Старши морски началник на трите кораба е командирът на Северната оперативна група на турските ВМС бригаден адмирал Айхан Бай, а на борда на флагманския кораб е и командирът на Трети дивизион от ВМС Турция капитан I ранг Мевлют Келеш. 

Още в петък в порта на неофициално рутинно посещение пристигна канадската фрегата „Фредериктън” (HMCS Fredericton) с командир капитан ІІ ранг Тревър МакЛийн.
След като отплава на 5 април, канадската фрегата „Фредериктън” ще участва в съвместно учение от типа PASSEX с нашата корвета „Решителни” с командир капитан IIІ ранг Трифон Митишев и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана и противоподводно учение. Ученията PASSEX се организират между наши и чуждестранни кораби при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете при изявено двустранно желание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!