Три часа дебат по петия вот на недоверие, гласуването ще е в петък

OFFNews 11 юни 2014 в 15:57 3663 1

Петър Чобанов

Повече от три часа Народното събрание дебатира по петия вот на недоверие към правителството, който ГЕРБ внесе заради финансовата политика на кабинета. Гласуването ще е в 9 ч. е петък.

За да уважат дискусията, в Народното събрание пристигнаха премиерът Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, вицепремиерът Даниела Бобева, образователният министър Анелия Клисарова, здравният министър Таня Андреева, транспортният министър Даниел Папазов, екоминистърът Искра Михайлова, министърът инвестиционното проектиране Иван Данов.

Мотивите към вота на недоверие бяха прочетени от председателя на финансовата комисия в миналия парламент Менда Стоянова.

Сред мотивите за вота на недоверие в областта на финансовата политика ГЕРБ зачисляват неуспеха на приходните агенции да повишат събираемостта. В добавка към това хората на Борисов виждат в агенциите по взиманията "безпринципни кадрови назначения". От ГЕРБ посочват още, че намеренията на Орешарски да повиши приходите от Агенция "Митници" са се оказали "непосилни за това експертно правителство". Според хората на Борисов в икономическата сфера са приети промени, обслужващи определени интереси. Като пример Менда Стоянова изтъкна промените в Закона за хазарта.

Особено пагубен, според ГЕРБ, е фактът, че правителството е поело нови заеми. По думите на Стоянова те са били взети, за да се обезпечат социалните обещание на кабинета.

От ГЕРБ изтъкват, че доказателство за неуспеха на финансовата политика на кабинета са състоянието на здравеопазването и енергетиката, спирането на пенсионната реформа и кризата в железниците.

Финансовият министър Петър Чобанов отговори на критиките на ГЕРБ с тезата, че мотивите им са прекалено общи и са зле прикрит опит да се обсъди цялостното управление на кабинета. По думите на Чобанов мотивите обосновката на ГЕРБ е "егоистична компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие".

Министърът защити годината на своето управление, като подчерта, че през мандата си властта е променила значително философията на фискалната политика. Според Чобанов през мандата му фискалната политика се е ориентирала към растежа и е поставила акцент върху развитието на регионите. Като други заслуги Чобанов изтъкна още: създаване на предпоставки за икономически растеж и насърчаване на инвестициите, осигуряване на нужната социална закрила, намаляване на административната тежест върху бизнеса и понижаване разходите на гражданите. Министърът отхвърли категорично и обвиненията, че правителството не се е справило с повишаването на събираемостта.

Мнозинството изтъкна, че за една година е повишило фискалния резерв от 3,9 млрд. лева на 8 млрд. лева. Чобанов подчерта, че внушенията за нарастванети на дефицита до 10 млрд. лева не отговаря на истината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови