Tреньори ще водят третия час по физическо в училище

Ивайло Анев 27 май 2015 в 21:56 3910 1

Снимка Министерство на младежта и спорта

Министрите на спорта Красен Кралев и на образованието Тодор Танев

С пълно мнозинство от 14 гласа депутатите от Комисията по образованието и науката подкрепиха идеята треньори да влязат в третия час по физическо възпитание.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев мотивира пред депутати и училищни директори разпоредбата от Закона за предучилищно и училищно образование, чрез която ще се даде възможност организирането и провеждането на третия час по физическо възпитание да се осъществява от професионални треньори.

Своята подкрепа за идеята изрази и министърът на образованието и науката Тодор Танев.

Кралев заяви, че Министерството на младежта и спорта стои твърдо зад представения проект на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от председателя на комисията Милена Дамянова и група народни представители.

Необходимостта от законодателната промяна - организирането и провеждането на третия час да се осъществява от педагогически специалисти в областта на физическото възпитание и спорта, с професионална квалификация учител или треньор, е продиктувана от често срещаната досега практика, третият час по физическо възпитание да се провежда от учители без квалификация в тази област.

„В много училища третият час по физическо възпитание и спорт не се провежда като част от общата философия за развитие на двигателната култура при подрастващите. Често се използва за допълване на норматива на преподаватели по други специалности. Министерство на младежта и спорта настоява третият час по физическо възпитание и спорт да се изпълни със съдържание. Да се използва за усъвършенстване на придобитите умения по вид спорт или за провеждане на вътрешно училищни първенства, категорично заяви министър Кралев на заседанието.

Той представи стряскащи данни за състоянието на българските ученици - 17% от учениците са със свръхтегло, 8% страдат от затлъстяване, а 60% са с гръбначно изкривяване.

"В десетки училища липсват физкултурни салони", сигнализира още Кралев.

Той обяви, че има идея да предложи на Министерски съвет програма за 5 години за изграждане на салони и ремонт на съществуващи такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови