Тошко Йорданов: Има твърде много държавни музеи, нужно е окрупняване

Ружа Райчева 17 февруари 2022 в 20:05 8657 2

Снимка Архив

Има твърде много държавни музеи, трябва да видим къде може да има окрупняване. Не е като да не ходя по музеи – случва се експонатите в един малък град да ги има в съседния малък град. 

Това заяви председателят на комисията по култура и медии и зам.-председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на днешното ѝ заседание. 

От сдружение "Български музеи" настояват за допълнителни 29 милиона в бюджета за 2022 г. Председателят на сдружението Борис Хаджийски беше изслушан в комисията по искане на Цвета Галунова от „Възраждане“.

Той заяви, че сдружението настоява за допълнително финансиране и искането им е подкрепено с писмо от министъра на културата Атанас Атанасов.

Комисията по култура и медии изслуша представители на „Музикаутор“, „Филмаутор“ и „Артистаутор“

Изпълнителният директор на „Филмаутор“ Мария Палаурова заяви, че причината да създадат Алианс на творческите сили заедно с „Музикаутор“ и „Артистаутор“ е, защото така предложенията им могат да бъдат чути по-добре.

Тя обясни, че трите организации са притиснати от задължението да изпълнят в кратък срок две европейски директиви относно авторското право.

„В тези директиви има задължителни норми, но има и такива, които дават възможност на държавите членки да провеждат политики. Искаме да има политики за подкрепа на творческите индустрии да се развиват“, каза Палаурова.

Режисьорът и председател на "Филмаутор" Виктор Божинов заяви, че заради сегашната нормативна рамка на авторските права се е стигнало до това, че единствената национална телевизия, която се отнася коректно към авторите, е БНТ. По думите му през последните години приходите на авторите са нула.

Тошко Йорданов обясни, че монополът „не е добро нещо“ и го разбира от първа ръка. 

„Ние като продуцентска компания произвеждаме и музика. Смятам, че трябва да се отвори дебатът за монопола в трите сектора и доколко трябва да се разчупи.

Ето, декларирам частен интерес. От едната страна сте вие, от другата сме ние – хората, които се занимават с този бизнес“, заяви Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3031

2

Слав Жеков

17.02 2022 в 22:53

Предполагам, ако не се краде 40/60 или 30/70, може би ще има взможност да има два пъти повече държавни музеи, г-ин Йоранов. Ако намерите и хора, които да ги стопанисват и управляват добре ще е прекрасно.

10372

1

elbarbudo

17.02 2022 в 20:21

Има твърде много тошковци в мамковината, това е проблемът май.

 
X

Подкастът на OFFNews