Тихомир Безлов: Темата за ''Миротворец'' е класическа руска пропагандна операция

OFFNews 24 юли 2023 в 14:41 1228 0

Тихомир Безлов

Снимка БГНЕС/Архив

Тихомир Безлов

Повдигането на темата за украинския сайт "Миротворец" в българския публичен дебат е класическа пропагандна операция на Русия, заяви пред БНР старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Темата бе повдигната, след като на 11 юли журналистката Диляна Гайтанджиева съобщи, че е била включена в "черния списък" на украинския сайт "Миротворец" като "антиукраински пропагандатор". На 13 юли журналистът Мартин Карбовски публикува интервю с говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова по повод случката, в което заяви, че в "списъка има деца" и че в него са включени хора, избрани за "унищожение". На 17 юли СБЖ поиска властите да защитят българските журналисти в списъка. На 18 юли партия "Възраждане" излезе с позицията, в която обяви "пълна подкрепа за Гайтанджиев и всички набелязани за ликвидиране". На 19 юли и президентът Радев каза, че "всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговият живот".

Проверка на фактите: "Списък за убийства" ли е "Миротворец"

Днес Тихомир Безлов коментира, че това е типична руска пропагандна операция с различни етапи. "Очевидно имате синхронизиране или самоактивиране на хората с проруски позиции", каза той.

Безлов посочи, че сайтът е проблемен, но и "в някакъв смисъл интересен". Той го забелязал през 2016 г., когато там е била разпространена информация за български граждани, които участват като доброволци във войната в Украйна.

Тихомир Безлов каза, че в България функционират системи за набиране на такива доброволци и че това е явлението, което трябва да се разследва от българските служби, а не кой е включен в списъка на "Миротворец". По думите му в него има "странни хора", вероятно хаотично попаднали там.

"Настояването "Миротворец" да се закрие е тъпо усилие, тъй като сайтът е регистриран в Тайланд и може да се сложи в юрисдикция, където не можете да го пипнете", каза старшият анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"По-големият проблем е тази силна проруска линия, която отново се появява, защото руската страна си се бори за процента русофили, които ги подкрепят - това е големият проблем на България. (...) Големият риск за България е, че Русия гледа на нея като на страна със слабости", каза той.

Тихомир Безлов каза още, че не вижда риск за включените в списъка българи, освен "ако не отидат на фронта, за да отразяват руските победи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки