Тестването на тол системата започва на 15 май

OFFNews 18 април 2019 в 21:40 2052 0

От 15 май започва тестване на тол системата в частта "такси" на база изминато разстояние, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във Враца.

„Стартирали сме диалог с браншовите организации, с превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който е обект на обсъждане. В скоро време ще представим и карта на пътищата, които ще обхваща тол системата. От 20 хил. км републиканска пътна мрежа в нея ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние“, каза Аврамова.

Техническото изграждане на тол системата върви в график и към 16 август ще имаме готовност за пускането ѝ, обясни Аврамова.

Тя отбеляза, че КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България са поискали да се отложи прилагането на тол системата, има и предложение и за тарифи.

Коментира се още първоначално да бъдат включени само магистрали и първокласни пътища, но България е много изостанала с изграждането на магистрали, които имат едва 4 процента покритие, посочи министърът.

„Много сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са необходими за рехабилитация и изграждане на нови пътища, както и на магистрали“, каза тя.

Петя Аврамова взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград  до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък.

„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя. 

Тя добави, че се работи активно и за магистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният план за първия етап и се извършват отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал, каза Аврамова. 

И допълни,  че се предвижда и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. Предстои да завърши и рехабилитацията на пътя до пещерата „Леденика“, който  се финансира от ОП „Региони в растеж“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови