Терзиев: Не съм запознат с делата на дядо ми, но за мен комунизмът е престъпление

OFFNews 28 юни 2023 в 21:25 10878 4

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

"Комунистическият режим и това, което са направили с Народния съд, с цялата репресивна машина, всичките тези десетки хиляди хора, които са ги занулили и са смазали бъдещето на децата им - просто ми е трудно да ви покажа какво чувствам. Защото реално това е всичко против което аз се боря днес. Аз се боря да създадем можещи, мислещи, свободни хора и мисълта някой да дойде утре и всичкото това, всичките тези хора, целият гръбнак на едно гражданско общество да изчезне без причина, без съд, просто защото някой не ги харесва, защото са "врагове на народа" е ужасно".

Това заяви пред БНТ Васил Терзиев - номинацията на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София" за кмет на столицата.

И ние - за съжаление - от това, че сме си избили и маргинализирали интелигенцията, хората, които се движили икономиката, ние патим още и днес. Защото тази свобода, този дух е изчезнал. И този автократичен режим я е смазал. И се чувстваме като жертви - това е най-големият проблем, който трябва да решим като общество: да не бъдем жертви, каза Терзиев.

В интервю за предаването "ЕвроДикоф" миналата седмица бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев заяви, че дядото на Терзиев е дългогодишен началник на Трето управление на ДС, а баща му Александър Терзиев е бил офицер от Първо главно управление на ДС.

На мен ми е трудно да чувствам вина, тъй като аз не съм запознат с делата на моя дядо. Моят дядо е бил активен аз преди да бъда роден. Той е починал малко след Прехода. Но имам емпатия към хората и ме боли, когато има такава несправедливост. Това е една голяма несправедливост, това е престъпление. И никога с лека ръка не бива да допускаме подобни неща да стават отново, заяви тази вечер пред БНТ Васил Терзиев.

Кандидатът за кмет опроверга твърденията, че възможностите на семейството му стоят в основата на успеха му днес: "Моят успех може да бъде много лесно проследим: как съм си изкарвал оценките в училище, кога съм започнал първа работа, как сме започнали "Telerik" със спестяванията - аз и още трима приятели, кога е дошъл първият милион като приход на компанията, кога е дошъл първият мой личен милион. Така че абсолютно отговорно мога да кажа, че съм си изградил успеха сам и това ме прави независим".

Общинският съвет е взел решение Паметникът на съветската армия да бъде преместен. Така че областната управа трябва да имплементира това решение. Аз съм го казвал неведнъж като гражданин: бих се радвал там да има нещо, някакъв символ, който указва това ние какви сме. Нещо, което визуално да го унагледява това, което пише на парламента "Съединението прави силата". И там да бъде мястото, където ние почитаме нашите герои, нашата идеали, това, което искаме да ни води като като нация, заяви още Васил Терзиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

5

Merc

29.06 2023 в 13:43

До уважаемия Того :

Матей 7:17-20
Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове. Всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огън. И така, по плодовете им ще ги познаете.

210

4

Merc

29.06 2023 в 13:39

Преди ни управляваха правоверни комунисти.
А сега децата и внуците им .
Без лустрация ще е така, уви.

Този опит за държава е осъден на комунизъм...

-1650

2

ob1

29.06 2023 в 07:27

Така е, сещам се за един с 4-5 убити от комунистите дядовци, а той самият не си връщаше партийната книжка след декомунизацията. Кво стана с това момче, човек излезе ли от него или стана голяма тиква?

4638

1

Того

29.06 2023 в 05:34

Децата не са виновни за греховете на родителите си. В Библията е казано: "И тогава не ще казват вече: "бащите ядоха кисело грозде, а зъбите на децата скоминясаха", но всеки ще умира поради своето собствено беззаконие; който яде кисело грозде, нему ще скоминясат зъбите" (Иеремия 31:29-30). Този младеж изглежда читав и е време престъпната гербаджийска банда която управлява нашата столица да бъде изрината от общината.
 
X

Да помогнем на украинските деца!