Цветанов: Задължително гласуване може да има още на местните избори

OFFNews 11 ноември 2014 в 14:45 5652 11

Цветан Цветанов

"Възможно е задължителното гласуване да бъде въведено още на местните избори, които трябва да се проведат през следващата година".

Това заяви бившият министър на вътрешните работи и настоящ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във Велико Търново.

Според Цветанов темата за промените в Изборния кодекс трябва да бъде обсъдена от всички 8 парламентарно представени партии. Той смята, че основната промяна трябва да бъде въвеждането на задължително гласуване и чак след това трябва да се обсъдят всички останали промени.

Цветанов обясни, че тези промени биха позволили по-нормалното провеждане на изборния процес, но за тях задължително трябва да се търси пълен политически консенсус, за да няма съмнения при провеждането на изборите.

Той допълни, че разговорите промените в Изборния кодекс ще започнат, след като бъдат съставени съответните парламентарни комисии, което ще се случи едва след изготвянето и приемането на Правилник за дейността на 43-то Народно събрание.

„Правната комисия трябва да бъде водеща при приемането на промени в Изборния кодекс и освен това трябва да се работи заедно с регистрите. По време на избори едни от най-сериозните дебати са относно избирателните списъци – дали те са реални или не”, каза Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!