Цветан Василев: Готви се вътрешен преврат във „Виваком“

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2015 в 18:50 29382 11

Цветан Василев.

"Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени. Aпетитите спрямо пакета "Виваком"-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу КТБ АД, твърди Цветан Василев в интервю за вестник "Банкеръ".

Според него "с цел да придобият мечтания актив на ниска цена сценаристите прилагат многообразни методи и средства, вдъхновени от холивудски шедьоври, които вероятно са изгледали през работно време. Съвсем "случайно" директор на ТЦ-ИМЕ, едно от дружествата-акционер във "Виваком", се явява защитен свидетел на прокуратурата", казва банкерът.

Според него "останалата част от сценария за "Виваком", в случай че не попадне в желаните ръце, включва безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията, чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата".

"Креативните" методи за финансов натиск на съответните институции са безкрайни. Съвсем наскоро поради липса на тоалетна на щанд на "Виваком" в столичен мол е наложена солена глоба на компанията. Тенденциозно валят подобни глоби и се съмнявам, че сходен стандарт се прилага към други фирми, казва още Василев.

"Опитът за вътрешен преврат в Надзорния и Управителен съвет на „Виваком“ е повече от скандален. Идеолози са съответният адвокат, стратегически посъветвал новоизлюпилия се "банкер", помещаващ се често в хотел "Берлин", както и златотърсачите от софийския клон на VTB Capital, подвели своята централа" - твърди Василев.

По думите му "касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой" и сега е време да се търсят нови активи за разграбване като "Петрол" и "Виваком".

"Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании. Надявам се на разум от страна на всички институции, за да не се постави на карта съществуването на една от най-големите компании в страната", заявява Цветан Василев.

Според него "цените на цесиите, с които кредитори и вложители в КТБ прехвърлят вземанията си на трети лица, трябва да бъдат използвани като показател за оценка на нейните активи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!