Адвокатът на Василев: Квесторите сринаха КТБ

ОFFNews 16 декември 2014 в 20:07 5421 1

Менко Менков.
Менко Менков.

Адвокатът на Цветан Василев - Менко Менков, обвини квесторите на КТБ, че са виновни за сриването на банката.

"Назначените квестори отговарят ли на изискванията на закона да са били 5 години на ръководна длъжност в българска търговска банка? Те не отговарят на изискванията на закона, управляват банката във вреда на вложителите и акционерите", каза адвокатът в ефира на bTV.

Според Менков в деня за делото за несъстоятелност на КТБ двамата квестори "си пускат молба до съдията, с което искат да им разреши неограничено харчене на пари от КТБ. Съдията им е отговорил - „Напишете ми по пера и по месеци какви разходи считате, че са ви необходими, за да поддържате банката“. Те са поискали 2,5 млн. на месец. Защото делото е спряно и съдът трябва да им позволи да харчат".

Той изтъкна, че подуправителят на БНБ и шеф на подуправление „Банков надзор“ Цветан Гунев е изготвил оценка, според която на банката й е бил нужен заем от държавата в размер на 500 милиона лева, за да продължи да функционира, но подобна помощ е била отказана, защото "интересът е бил да се срине банката".

Менков предвеща, че тежките последици от фалита на КТБ тепърва предстоят, а ръководството на БНБ действа "все едно съд за тях не съществува".

"Защо Искров и целият управителен съвет не дойде пред съда, за да се защитят и да оправдаят действията си", запита той.

Адвокатът изрази недоумение и "как може в началото на юни БНБ да разреши КТБ да закупи търговска банка „Виктория“ и всички одитни доклади да са на лице, а малко след това банката да си влоши показателите".

Според него Цветан Василев иска да даде показания и да обясни ситуацията с Корпоративна търговска банка чрез видео конферентна връзка от Сърбия, но от съда му отказват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови