Цачева призова Бинев сам да си ходи. Ако не иска, ПФ да го оттегли

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2014 в 13:45 4762 12

Цецка Цачева

След като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор, би трябвало да бъде преосмислен. Механизмите за това не са много - единият субект е самият председател на комисията по култура и медии да оттегли председателската си роля в тази комисия, другият субект е парламентарната група, която го е излъчила да стори това.

Това заяви в интервю за радио К2 председателят на парламента Цецка Цачева. Тя каза, че Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тази среща ще се състои в понеделник - след края на извънредното заседание за обсъждане на първото четене на бюджет 2015.

Председателят на парламента заяви, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу председателя на комисията по култура и медии, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия.

Защото, според Цачева, работата на комисията е освен в контролните функции, които има - да изслуша министър, председател на СЕМ, е по-скоро в законодателната част: да дава мнения и становища, а "това не се формира еднолично от страна на председателя или ръководството, това се формира от мнозинството народни представители в комисията."

Цачева определи като знакови отсъствията на самия министър на културата и представителите на обществените медии от заседанието на комисията по култура и медии: „Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи. Силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения?"

Ако трябва да се протестира срещу конкретна личност, то протестът не трябва да бъде към момента, в който е избран за народен представител, а тогава, когато политическата сила го е издигнала, включила в съответна листа и то на място, от което има очакване, че той като естествен ход от изборите, и резултат, ще бъде народен представител. Тогава е мястото за реакцията на обществото. Тогава, когато един кандидат на партия или коалиция е избран за народен представител, това означава, че зад него има определен брой български граждани, избиратели и като такъв той има правото да бъде член на колективния орган на Народното събрание, твърди председателят на НС.

Тя същевременно твърди, че министърът на културата е доказан творец от гилдията на творците: "Вежди Рашидов не е човек, който идва от външна среда, от друго поприще, от друга секторна политика."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!