Трупата на Народния театър подава оставка заради Слави Бинев

ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 14:20 8190 20

Народнен театър
Народнен театър "Иван Вазов".

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" ще подаде колективна оставка, ако Слави Бинев не реши да се оттегли от поста председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Това става ясно от отворено писмо на театралите, адресирано до Цецка Цачева, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява – тя се подкрепя.

Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка.

        Да живее България!

Главният режисьор на театъра Александър Морфов подаде оставка във вторник в знак на протест срещу избора на архонта и цялостната кадрова политика на правителството в културата.

На протеста в сряда срещу председателя на комисията режисьорът заяви, че Бинев е мутра и бандит и не би трябвало да отговаря за културата и медиите в парламента. 

"Не знам кой трябва да поеме културата, но знам, че не трябва да е Бинев", каза режисьорът.

Морфов дори заплаши да напусне страната, ако Бинев не се откаже от председателското място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!