Трупата на Народния театър подава оставка заради Слави Бинев

ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 14:20 7782 20

Народнен театър
Народнен театър "Иван Вазов".

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" ще подаде колективна оставка, ако Слави Бинев не реши да се оттегли от поста председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Това става ясно от отворено писмо на театралите, адресирано до Цецка Цачева, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява – тя се подкрепя.

Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка.

        Да живее България!

Главният режисьор на театъра Александър Морфов подаде оставка във вторник в знак на протест срещу избора на архонта и цялостната кадрова политика на правителството в културата.

На протеста в сряда срещу председателя на комисията режисьорът заяви, че Бинев е мутра и бандит и не би трябвало да отговаря за културата и медиите в парламента. 

"Не знам кой трябва да поеме културата, но знам, че не трябва да е Бинев", каза режисьорът.

Морфов дори заплаши да напусне страната, ако Бинев не се откаже от председателското място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 10:35

Чудесно! Да подадат оставка. Тогаз М-р Бияч Архонтов, за да живне любимият му жанр, спокойно ще напълни театъра с ДесиСлава, Анелия, Курнелия, Малина, Николетка, Жълта и черна Златка и куп долни певачки и плеймейтки.А той в цялото си говедско величие ще хвърля салфетки.И всички, съдействали му от ПФ и парламента няма да са по - различни говеда от него - порода подземно българско.

06.12 2014 в 14:52

Аз също работя в сферата на изкуството и ето моето мнение:- Със сигурност зная ,че Слави Бинев е помагал на доста хора,включително и на захвърлените на съдбата български моряци в Гърция.Ако помагаш на някой с користна цел,то ще се иска нещо в замяна,а Слави Бинев едва ли ще иска нещо от моряците.Ето затова аз мисля ,че той би бил полезен ,а не като някакво стадо да се нахвърляме върху него...Това е!

06.12 2014 в 09:43

Мутрите вън! Това се отнася за Слави Бинев. Ами какво да правим с Големия началник? Нали с Бинев са от едно котило. Защо Морфов, който не винаги е без алкохол в кръвта, не протестира и против другата мутра? Та тя управлява цялата държава!

06.12 2014 в 09:08

Тези хора, ако имат талант и наистина заслужават да работят в тази светиня на българската култура, биха могли да протестират със средствата на КУЛТУРАТА, а не да ги гледам в сутршните блокове да дават интервюта! Една сатира ще постигне много повече, отколкото преметнали крак на кафенце в нечие студио. Нещастници!!!
И да: Заслужаваме си и Слави и Бойко и Веждито и цялата мърша избрана от НАС!

05.12 2014 в 22:35

Достойна позиция.

05.12 2014 в 21:48

Всичко това е вярно, но аз питам каква е разликата между Слави Бинев и Бойко Борисов – НИКАКВА, само че единия ползва няколко чужди езика, а другият ползва само банско наречие . . .

05.12 2014 в 21:46

Всичко това е вярно, но аз питам каква е разликата между Слави Бинев и Бойко Борисов – НИКАКВА, само че единия ползва няколко чужди езика, а другият ползва само банско наречие . . .

05.12 2014 в 21:19

Хайде подавайте оставка и излизайте от театъра.
Циркаджии!
Само обещавате, мизерници. Не стига че държавата ви хрантути, защото ако зависехте от продажбата на билети досега да сте се наредили на опашка пред кухните за бедни ами и съдите тоя или ония от писанията от вестниците. Не защитавам Слави Бинев, защото не го познавам, но и вие не го познавате. Не го оставяте да видим дали може да си свърши работата, защото ви е страх, че ще ви лъснат некадърните задници...

05.12 2014 в 19:26

Този малоумен народ отказва да научи кой подава оставка...

05.12 2014 в 17:21

През 20-те години дядо ми Георги Попов си хвърля оставката в Народния театър написана върху кутия от цигари. Сега целия състав си подава оставка. Достойни интелектуалци !!!