Татяна Дончева: Заради Европа Борисов е принуден да къса живо месо

OFFNews 13 май 2023 в 12:03 8141 1

Дончева

Снимка БГНЕС

Татяна Дончева

ГЕРБ е принудена да "къса живо месо", като подкрепя смяната на главния прокурор Иван Гешев, но партията е принудена да направи това заради Европа, обяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред бТВ.

Движението на Дончева беше част от коалицията "Левицата", която не успя да прескочи 4-процентовата бариера.

Другото обяснение за сегашната сговорчивост на Бойко Борисов по отношение на Гешев е, че партията му търси сближаване с "Продължаваме промяната-Демократична България" за съставяне на правителство, а тя минава през отстраняването на главния прокурор, обясни Дончева, която смята, че процедурата ще е сложна.

"Най-чистият вариант е Иван Гешев сам да си подаде оставката, за да не се стига до грозни процедури дали е уронил престижа на съдебната власт. След като и най-приближените му прокурори се обърнаха срещу него, това е най-добрият начин за Гешев", бе категорична Дончева.

По думите й обвиненията, че Гешев е допуснал израелския експерт, който присъствал на мястото на взрива, няма да издържат, защото обвинител №1 ще каже, че не е наблюдаващ прокурор и никого не е пускал до местопроизшествието.

"Гешев е неправилно назначение на един човек, готвен за милиционер, на пост, изискващ магистратски качества. А той като юрист е посредствен, под средното ниво. Изборът му беше грешен, защото селекционерите му бяха кръгът на Пеевски, ГЕРБ, "библиотекарите". Това създава нездрава среда в прокуратурата. Прокуратурата е най-ощетената среда в този преход", обяви още Дончева.

Според нея зам. главният прокурор и началник на националното следствие Борислав Сарафов, който първи се обърна срещу началника си, е същата история като нагласа и поведение като Гешев.

"Той е един от хората, кандидатите за трона. Ясен Тодоров - също", е категорична Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки