Световните медии за вота: Вероятни са нови избори, личната антипатия на лидерите им пречи за кабинет

OFFNews 03 април 2023 в 10:02 3102 1

Избирателна урна

Снимка БГНЕС

Вотът на 2 април

Световните медии отразяват резултата от изборите в България, като отбелязват колко вероятно е да бъдат свикани нови парламентарни избори заради малкия шанс от съставяне на правителство. 

"Изборите в България са твърде близки след петия вот за последните две години", пише "Политико" и добавя, че и прозападната коалиция ПП-ДБ, и ГЕРБ са на косъм от победата.

Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов има съвсем малка преднина пред либералната листа, водена от бившия лидер на центристите Кирил Петков, отбелязва френският в. "Монд".

"Изборите в България: Проруска партия може да "наложи" проевропейска коалиция" - е заглавието на базираното в Брюксел издание Euractiv. "Макар че Борисов изглежда вероятен победител на изборите, тревожният възход на проруската и антиевропейска партия "Възраждане" може да изиграе решаваща роля за убеждаването на прозападните партии да сформират коалиция", пише изданието.

"Съперниците са с почти равен брой гласове, пише "Ройтерс. - Това бяха петите избори в България в рамките на две години, тъй като личната антипатия между лидерите на двата основни блока им попречи да си сътрудничат за съставяне на стабилно коалиционно правителство. Неуспехът в съставянето на работещо правителство може да подкопае надеждите на България да се присъедини към еврозоната в близко бъдеще и да използва ефективно помощта на Европейския съюз за възстановяване по COVID", добавя информационната агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!