Quantcast

Светлин Колев: Качествено, здравословно и стимулиращо образование? Мисията е възможна!

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2019 в 16:00 1125 0

„Разпределението на свободните места за детските градини в София е нехомогенно и непропорционално в различните райони на града. Справка в сайта на столична община показва, че има излишък от свободни места, но защо тогава много хора усещат обратното - невъзможност да запишат своето дете в детско заведение по местоживеене?”, пита кандидатът за общински съветник от ПП МИР Светлин Колев.

„Абсурдно е в 21-ви век да имаме случаи на приети по 28-30, а често дори и повече деца на едно място, както е в много групи в детските градини и училищните класове в София. Претъпканите занимални и класни стаи са добавената стойност, която държавата и Столична община придават към недостига на места в детските ясли”, казва той. Според него проблемът идва от твърде малкото сгради, лошото позициониране на вече съществуващите, принципа на делегираните бюджети, както и от редица други причини, които община и държава удобно "замитат под килима".

„Вероятно най-сериозният проблем си остава острият недостиг на персонал в учебните заведения - както педагози, така и помощен персонал. Относно яслите - освен, че са недостатъчно на брой и нямат капацитета да поемат всички деца, липсата на достатъчно служители и там е повече от осезаема”, коментира Колев.

„Друга изключително важна тема е тази за сигурността на учениците и учителите, особено в контекста на наскоро случилите се абсурдни прояви на простащина и агресия в столичните училища. Задължителен е контролът на достъпа на външни лица и организации, наличието на полицейски служители в помощ на охранителните фирми, недопускане внасянето на опасни предмети и пълно видеонаблюдение, заяви кандидатът за общински съветник от ПП МИР Светлин Колев.

„София претендира да бъде най-бързо развиващият се град в България. Тук децата са много, но яслите, детските градини и училищата, заедно с медицинския, педагогическия и помощния персонал - твърде малко”, отбелязва Светлин Колев. Той настоява, че е крайно време Столична община да излезе от управленския ступор, в който е изпаднала, да се обърне с лице към проблемите и най-накрая да наложи ефективни решения в спешен порядък, от които семействата в София така остро се нуждаят.

Светлин Минков Колев е роден през 1984 г. в гр. София. Завършва основното си образование в 35 СЕУ "Добри Войников", а средното - в 119 СОУ "Акад. М. Арнаудов" с профил "Бизнес и финанси" и квалификация "Организатор на труда в малко предприятие". Учи в Софийския университет, специалност "Предучилищна педагогика с чужд език", участва активно в академичния живот и студентската общност чрез проекти със социална насоченост. Член на Общото събрание и Академическия съвет на Алма Матер. След завършването си през 2007-ма успешно се реализира професионално като учител по английски език, като същевременно участва в обществени активности и благотворителни инициативи. Понастоящем е студент в магистърска програма по Логопедия.

Местни избори 2019