Стойнев очаква ръст на туристите от Русия и Украйна

Нели Чолашка 07 май 2014 в 16:02 3361 9

Драгомир Стойнев

Министърът на икономиката прогнозира ръст, а не спад на туристите от Русия и Украйна това лято.

Той обяви това на блицконтрол пред парламентарната икономическа комисия в отговор на въпрос на Корнелия Нинова как ще се отрази усложнената ситуация в Украйна

Стойнев отрече информацията за спад на туристите през зимата с 20% и обвини в манипулация асоциацията, която представя такива данни.

По думите му до януари–февруари има 4,5% ръст на зимния туризъм.

"Нямаме анулирани чартърни полети от Украйна. От Русия се очаква ръст на чартърните полети с 23%. Участваме във всяко туристическо изложение, тъй като желанието ни е освен да увеличим туристите в страната.

Притеснява ме, че инфлацията може да намали покупателната способност на украинските туристи, но от друга страна те трябва да почиват – не очаквам да почиват в Крим”, обясни Стойнев.

Той отчете още, че България ще открива още консулства в Русия - в Екатернинибург, в Новосибирск и в още два града, чието име не си спомни.

Стойнев отчете и лек ръст на чуждестранните инвестиции през 2013 г. и обеща намаляване на бюрокрацията, с която се сблъскват чуждестранните инвеститори.

Според него предложеното от Йордан Цонев  от ДПС сливане на Комисията за защита на конкуренцията с Комисията за защита на потребителите е добра идея.

Така българските потребители ще бъдат по-добре защитени, смята министърът на икономиката.

Драгомир Стойнев получи букет и поздравления от председателя на икономическата комисия Алиосман Имамов за рождения си ден, който е бил на 6 май. Министърът обеща следващия път да почерпи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!