Стойчев: На предсрочния вот БСП има шанс за 700 000 гласа

OFFNews 28 юли 2014 в 16:00 9069 23

Кънчо Стойчев. Снимка: Андрей Михайлов / Булфото

БСП има реалистични възможности да стигне 700 хиляди гласа спрямо 420 – 430 на евроизборите – това е огромно подобрение. Същевременно този резултат, който аз очаквам те да получат, не би им дал първо място, но пък със сигурност би им дал второ място, защото без промяна БСП имаше възможност да се върне на трето място, както преди 13 години. Сега поне ми се струва, че такава опасност за БСП няма и че БСП с лекота ще извоюва второто място.

Това прогнозира пред агенция Фокус социологът Кънчо Стойчев.

Определящото за мен е, че за само 3 седмици БСП успя да организира конгрес и да смени своя председател и го направи по един достатъчно прозрачен начин. Знам, че ще се чуят всякакви спекулации, но наличието на достатъчен брой кандидати, на ясен избор, на тайно гласуване, на значима преднина за единия кандидат – не става дума за глас, два или три, дава една легитимност на това действие и всъщност открива възможност БСП да тръгне по пътя на промяната. Не знам друга партия в България, която да може в такъв кратък срок, по толкова прозрачен и категоричен начин да извърши смяна в своето ръководство, категоричен е социологът.

Колкото до самият Михаил Миков – това е човек, който не е обвързан с икономически структури, не е забъркван в такива „икономически каши“, което за последните две години не можем да кажем за Сергей Станишев. Другото, което Миков е доказал, че няма на първо място на сложи своето си его, което също не може да кажем за последните две години за Станишев. Т.е. създава се нова възможност БСП да тръгне напред и ако трябва да говорим за ключовите задачи, тези ключови задачи за БСП ще бъдат безспорно консолидация в лявото пространство, което означава диалог с Първанов, с АБВ и разчупване на изолацията, в която отново БСП попада. Това означава диалог с ДПС и диалог с ГЕРБ по националните приоритети. Струва ми се, че Михаил Миков има достатъчно диалогичност в себе си, за да се справи с тези задачи, казва Стойчев.

Станишев се провали доста преди европейските избори в неспособността си да помогне личната си програма и личния си дневен ред, което доведе и до скъсване с Първанов. Оттук нататък предполагам, че ще сме свидетели на бавен, труден процес на сближаване между БСП и АБВ, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!