Стефан Тафров: Позицията на Борисов на срещата със Заев е шизофренна

OFFNews 17 юни 2021 в 19:41 12890 3

Снимка demokrati.bg

Бойко Борисов излъга за пореден път. Това е абсолютно възмутително поведение и опит на проваления политик Борисов да използва един много важен въпрос като отношенията на България и Северна Македония за теснопартийни предизборни цели.

Това заяви бившият посланик на България в ООН и кандидат за народен представител от "Демократична България" Стефан Тафров пред бТВ за срещата на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тафров припомни, че когато "Борисов управляваше заедно с "патриотите", прокарват през парламента позиция, която поставя условия на Северна Македония за началото на преговорите, а сега казват, че служебното правителство и президентът няма да ги пуснат в ЕС".

"Служебният кабинет няма право да пусне Северна Македония в ЕС, защото е обвързан от парламентарна позиция", поясни той. По думите му това поведение на Борисов е скандално и буди отвращение и трябва да бъде сурово осъдено от всички българи, защото така се вреди на сериозния национален интерес.

Демократична България подкрепя влизането на Северна Македония в ЕС, стига да изпълни условията, които сме й поставили, е мнението на кандидатът за народен представител.

"От стратегически интерес на България е Република Северна Македония да бъде част от ЕС. Противното обслужва Русия и Сърбия, но Македония трябва да извърви своята част от пътя, за да изпълни определени условия", каза Тафров. Той припомни, че България първа признава държавата Македония.

"Това беше силно послание към Македония, че ние не сме й враг. Но след това ние се възползвахме от това да изградим инфраструктура към Македония, нито да инвестираме там, България не се превърна в привлекателен модел за македонците", каза още Тафров. По думите му след разкритията за корупция в България по закона "Магнитски", държавата ни е станало още по-непривлекателна.

Според него в тези санкции има и доза унижение. "Като дипломат съм унижен от това, защото в цялата си дипломатическа кариера съм обяснявал каква прекрасна страна е България и колко добре се развиваме", каза Тафров. Според него е необходимо Северна Македония да бъде накарана да следва пътна карта в преговорния процес, да се направи ревизия на учебниците, да има поддръжка на войнишките паметници, да се стимулират контакти между младите от двете страни и др.

Тафров коментира и управлението на "Патриотите" и ГЕРБ. Според него те са довели България до пълна международна изолация и ги обяви за национални предатели. По думите му ЕС заема страната на Северна Македония и затова България изглежда лоша в техните очи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

2

Diplomat1

17.06 2021 в 23:27

Уважаема редакция, преди да публикувате "мнения" на този човек трябва да знаете кой е той?!
Ако знаете и малка част от истината за него, никога не бихте се омърсили да пишете негови мнения или да контактувате с него.
Като кариерен дипломат мога да ви кажа за абсолютната липса на професионализъм и морал. Обратната му сексуална ориентация се проявява и в работата му, макар, че той никога не е работил и в морала му,какъвто той няма.