Старши съдия ще бъде служебен премиер в Гърция, предсрочни избори през юни

OFFNews 25 май 2023 в 10:36 758 0

Гръцкият флаг

Снимка Pixabay

Гръцкото знаме

Старшият съдия Янис Сармас е назначен за служебен министър-председател на Гърция, след като партията на Кириакос Мицотакис "Нова демокрация" спечели изборите в Гърция, но не успя да постигне парламентарно мнозинство, предаде Фокс нюз.

66-годишният Сармас ще положи клетва в четвъртък и ще ръководи служебно правителство до новите избори следващия месец. Очаква се изборите да се проведат на 25 юни, но не е официално потвърдено.

Назначаването на старшия съдия беше обявено, след като управляващата досега дясна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис спечели изборите на 21 май, изпреварвайки своите леви опоненти с 20 процентни пункта.

Гърците гласуваха по нов избирателен кодекс. С промените в законодателството се премахва досегашната система за бонус места на първата партия. Тя осигуряваше, според броя гласове за нея, но не по-малко от 25%, до максимум 50 допълнителни депутати и така й гарантираше стабилно самостоятелно 4-годишно управление.

Изборите следващия месец обаче ще се проведат по старата система, върната чрез поправки в избирателния закон от управляващата сега "Нова демокрация" през 2020 година. Така например колкото по-висок е процентът на първата партия, толкова повече бонус места ще получи. Това дава предимство на печелившата партия. 

Мицотакис и лидерите на четири други политически партии, представени в парламента, проведоха съвместна среща в сряда с президента Катерина Сакеларопулу, за да обсъдят договореностите за предстоящите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!