Станишев: За мен е важно да съм в следващия Европарламент, ГЕРБ ми намекват, че имат гражданска квота

Подреждането на листата за европейския вот не се прави еднолично от Нинова, заяви председателят на ПЕС

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2018 в 12:15 6874 0

За мен е важно да работя в следващия европарламент. С избирането ми за депутат в ЕП ще се осигури координация между партията на ПЕС и групата ѝ в европарламента. 

Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца, по БНТ. 

Станишев подчерта, че въпреки липсата на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, на който той беше преизбран за лидер, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които е получил от симпатизанти. Станишев оцени отсъствието на Нинова като „пропусната възможност“.

Решението за подреждането на листите за евроизборите не е еднолично на лидера на БСП, изтъкна Станишев. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент - винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента.

На въпрос може ли да се кандидатира за евроизборите като независим депутат, Станишев отвърна, че от ГЕРБ са му „отправили намеци в тази посока“, казвайки, че имат гражданска квота. 

Амбицията на социалистите е да бъдем основата на по-широк ляво-центристки алианс със зелени, по-крайните леви, либерали, които не са за Европа на статуквото, а Европа, която става по-социална. Глобализацията и пазарните механизми създадоха нарастващо неравенство и чувство за несправедливост, като твърде много хора се чувстват изхвърлени от обществото, изтъкна Станишев. Според него една от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради. Другата заплаха по думите на Сергей Станишев е „статуквото на Европейската народна партия“, която твърди, че всичко е наред.