Нинова: Ще е лош знак за ПЕС, ако изключи БСП

OFFNews 11 декември 2018 в 20:29 6491 0

Ще е лош знак за ПЕС, ако изключи БСП. Не можеш да изключваш някого заради различно мнение, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Същността на проблемите в Европа не е Истанбулската конвенция, а неравенствата, социалните въпроси, младежката заетост, безработицата, доходите, развитието на икономиката, категорична е Нинова.

Тя каза, че БСП е номинирала Сергей Станишев за президент на ПЕС и гласовете на българската делегация са твърдо за него, "но има спорни въпроси, които не са от вчера. И темите са две – Истанбулската конвенция и Пактът за миграция".

По нейните думи на Конгреса на ПЕС са приети няколко резолюции, които касаят тези два въпроса. Като пример посочи резолюцията за миграция – приема се решение и се призовава всяка държава да поеме солидарна отговорност, в противен случай да бъде финансово и икономически наказана.

„Да се улесни достъпът до убежище и да се разшири - чрез издаване на студентски, хуманитарни визи и такива за сезонна работа. Облекчава се този миграционен поток. Не приемаме тази позиция“, каза Нинова.

Тя допълни, че в резолюцията за равенство на половете се призовава всички държави членки да подпишат, ратифицират и въведат във вътрешното си законодателство Истанбулската конвенция.

„По тази тема има решение в България. Бяхме пред избор – Конституцията и законите на страната, мнението на православната църква, традициите на християнското семейство, или тази резолюция. Решението на Народното събрание на България да не се подписват двустранни споразумения за връщане на мигранти от Европа? Или другата резолюция? В тази ситуация избрах Конституцията и законите на България“, твърди лидерът на БСП.

Нинова риторично попита: откога в България да спазваш Конституцията и законите на страната е национализъм и откога да спазваш решенията на българския парламент е популизъм?

Има различни мнения, включително и в ПЕС. Не е вярно, че съм единственият лидер, който отсъства – Словакия, Чехия, Полша, също ги нямаше, каза тя.

Нинова твърди, че е взето решение представителите на БСП да не подкрепят резолюциите - те не са гласували и са напуснали залата, заедно с други делегации.

„Причината беше, че за първи път се предложи процедура всички резолюции да се гласуват заедно. Ние сме за резолюциите за социална политика, демокрация, развитие на Европа, но това трябваше да се гласува заедно с Пакта за миграция и Истанбулската конвенция. Гласуването не е със „за“, „против“ и „въздържал се“, а осем резолюции се гласуват анблок с бурни аплодисменти“, каза председателят на БСП.

"За пръв път едрият бизнес протестира не срещу властта, а срещу опозицията"

По повод предстоящия протест с тежки машини на Камарата на строителите Нинова коментира, че за първи път се случва едрият бизнес да протестира срещу опозицията, а не срещу управляващите:

„Ако са спокойни за качеството на строителството и всичко е наред, от какво се притесняват? В техен интерес е това да бъде доказано от независима европейска лаборатория“.

Тя твърди, че по време на срещата с тях им е казала, че ако БСП управлява, ще имат гаранция за ясни правила, никакъв рекет и натиск върху тях, равни възможности за всички фирми да участват в търгове, законност и ред - от тях се иска качествено изпълнение на пътищата.

Те ни отговорят със стачка с тежки машини, защото искаме истината. Не се е случвало едрият бизнес да иска оставки на депутати и да заплашва, че няма да ги допусне до работа - за това, че искат да разберат истината, заяви още тя.

Нинова припомни, че по сигнал на БСП отпреди година в прокуратурата има образувано досъдебно производство за строителство на пътища.

От прокуратурата официално е обявено, че този наш сигнал е обединен със сигнал от ОЛАФ. Защо не изкараха машините срещу ОЛАФ? - попита Нинова.

Когато Борисов им спираше поръчките извън закон, защо не протестираха? Сега протестират, защото искаме проверка. Никой не набеждаваме. Има органи, които трябва да извършат проверката, каза още председателят на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови